A Nébih rászállt a halrudacskákra, gyorsan ki is derült, hogy a tőkehal valójában hekk | Netrix Media Systems

A Nébih rászállt a halrudacskákra, gyorsan ki is derült, hogy a tőkehal valójában hekk

2017. október 12. 10:07 - szerző: MTI

Számos hibát talált a halrudacskák legfrissebb terméktesztje során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), tizenöt esetben hatósági eljárást indítottak – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A Nébih összesen harminc gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskán végzett minőségi és biztonsági vizsgálatokat. Az élelmiszer-biztonsági szempontoknak valamennyi termék megfelelt. A hivatal szakemberei mérték többek között a termékek fehérje- és sótartalmát, a nehézfém szennyezők előfordulását, valamint elvégezték a halfajok azonosítását, és ellenőrizték azok jelölését is. 

A laboratóriumi vizsgálat során megállapították, hogy a nehézfémtartalom egyik terméknél sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, a sótartalom is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek, két termék esetében a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutattak ki. 

Kiemelték, hogy a termékek nagyobb részét halfiléből készítik, de sok olyan termék is található a piacon, amelyek alapja aprított vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ha a halrudacska nem filéalapanyagból készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell a termék megnevezésében. Ezért súlyos hibának számított, ha a termékmegnevezés nem megfelelő volt. Hozzátették: kisebb hiányosságnak számítottak a tápértékjelöléssel és az adalékanyagok pontatlan megjelenítésével kapcsolatos eltérések. 

A szakemberek tizenhárom terméknél ellenőrizték a fajazonosságot, amely során egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A laboratóriumi vizsgálat csomagoláson feltüntetett „chilei szürke tőkehal” helyett „észak-csendes-óceáni hekk” halfilétartalmat állapított meg.

A Nébih három esetben figyelmezteti a vállalkozásokat, és kötelezi a hibák kijavítására, a súlyosabb jelölési hibák miatt tizenkét terméknél pedig összesen hatszázezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki – közölték.