A MET korábbi menedzserei kivásárolják a céget, Garancsi István és a MOL eladta a tulajdonrészét

2018. május 30., 13:25

Szerző:

Lakatos Benjamin vezérigazgató és a MET Csoport menedzserei kivásárolják a korábbi tulajdonostársakat. A svájci központú cég korábbi tulajdonosai, Garancsi István, a MOL Csoport és Nagy György megváltak részesedésüktől – derül ki a cég lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményéből. Így kivonul Garancsi István, a Videoton FC és a Market Zrt. társtulajdonosa, Nagy György, aki leginkább a Csányi Sándorral közös üzleteiről ismert, illetve maga az egykori alapító MOL Nyrt. is.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Lakatos Benjamin az újonnan alapított MET Capital Partners AG-n keresztül lett. A menedzserek részvényesi programon belül vásárolhatják meg a tulajdonrészüket.

A MET Csoport az európai energiapiac meghatározó szereplője, 15 országban van jelen leányvállalataival, és 28 nemzeti energiapiacon kereskedik. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2017-ben 7,59 milliárd euró volt, amelynek 92 százaléka nemzetközi piacokon folytatott tevékenységéből származik.

Az utóbbi években több száz vállalat jelent meg az uniós energiapiacon nagyobb alaptőke nélkül. A csoport azt írja, hogy a vállalatoknak folyamatosan növekedniük kell, ha versenyképesek akarnak maradni. A MET jelentős tőkét kíván bevonni növekedési stratégiájához. A folyamat első lépése a menedzsment-kivásárlás volt. 

– Ez a tranzakció messze túlmutat egy tulajdonosváltáson. A célunk olyan befektetési platform létrehozása volt, amely az üzleti stratégiánk mentén biztosítani tudja a további növekedésünket. Az európai energiapiacon évek óta zajló konszolidáció egyre kiélezettebb versenyt eredményez a szereplők számára, és ebben a versenyben ismét a vállalatméret számít. Azért kezdeményeztük ezt a tranzakciót, mert a növekedéshez jelentős tőkebevonásra van szükségünk. Ehhez most megtettük az első lépést a menedzsment-kivásárlással

– indokolta Lakatos Benjamin a tranzakciót.