A házhozszállítást is megadóztatná a kormány

2017. március 13. 11:01

Környezetterhelési hozzájárulást is fizethetnek az áruházláncok a jövőben attól függően, hogy végeznek-e kiszállító szolgáltatást - tudta meg a Magyar Idők.

Az indoklás szerint a házhoz rendelhető napi bevásárlások számának jelentős növekedése a közúti járműforgalmat is erősen megterheli, így a környezetet károsítja. A kormánypárti lapnak nyilatkozott a Levegő Munkacsoport, akik szerint indokolt a kormány azon szándéka, amely célzott anyagi hozzájárulást vagy nagyobb szerepvállalást vár el a kereskedelmi vállalatoktól a környezetvédelemben.

A szakmai konzultáció előtt álló egyik javaslat szerint a hozzájárulásként fizetendő díj a napi fogyasztási cikkeket árusító cégek éves árbevételének meghatározott százaléka lenne.

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője a Magyar Időknek azt mondta, egyes áruházláncok tevékenységükkel már most is jogsértők. Mint mondta, a rendezési tervekben az építési engedélyeztetésekkor előírják a kötelező fásítást a parkolóépítések során, de az áruházláncok ezeket az előírásokat gyakran kikerülik. Országszerte jellemző például, hogy az autómegállók mellé meghatározott számban ültetett fákat utóbb nem gondozzák, hagyják elszáradni, és bár kötelező lenne, később sem pótolják azokat. Több esetben előfordult az is, hogy az üzlet nyitása után néhány évvel a szabályok ellenére kiirtották az ültetett fákat, és a helyükön újabb parkolókat létesítettek.