75,6 milliós bírság a kartellező ingatlanosoknak

január 10. 17:48

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Duna House Holding Nyrt. (DHH) és az Otthon Centrum Holding Kft. (OCH), valamint a Duna House Franchise Szolgáltató Kft. (DHF) és az Otthon Centrum Franchising Tanácsadó Kft. (OCF) összehangolta árpolitikáját, egyúttal bizalmas, üzleti információkat osztott meg egymással keresztértékesítési együttműködéseik keretében. A jogsértések miatt a versenyhivatal összesen 75 680 000 forint bírságot szabott ki a cégekre – közölte a GVH az MTI-vel kedden. 

A GVH jogsértőnek találta a DHF és az OCH által a franchise-hálózatok tagjainál alkalmazandó megbízási díjak meghatározását, azaz a minimumjutalékok alkalmazását és a franchise-partnerek működési területére vonatkozó korlátozásokat.

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata feltárta, hogy a két hálózat egyeztetéseket folytatott 2013 áprilisa és 2014 júniusa között a kizárólagos megbízásállományok megosztásáról – növelve a két hálózat bevételeit és erősítve piaci pozícióikat.

A versenyhivatal döntésében megállapította még, hogy a DHF és az általa létrehozott ingatlanközvetítői hálózat tagjai közötti, valamint az OCH és az általa létrehozott ingatlanközvetítői hálózat tagjai közötti szerződések meggátolták – vagy tiltással, vagy szankciók alkalmazásával – a franchise-partnerek szabad árképzését és megtiltották a megbízásfelvételt más franchise-partnerek területén a DHF esetében 2003 és 2015, az OCH esetében pedig 2004 és 2015 között.

A GVH a kiszabott bírság alapösszegének megállapításához az egyes ingatlanközvetítői franchise-rendszerek működtetéséből származó díjak időarányos nettó összegét vette figyelembe.

A GVH értékelte azt is, hogy az eljárás alá vont vállalkozások piaci részesedése jelenleg meghatározó az érintett piacon, bár a jogsértések kezdetén alacsonyabb piaci részesedéssel rendelkeztek.

A jogsértés elkövetésének elismerése, azaz az egyezségi eljárásban való részvételük miatt a GVH a velük szemben alkalmazott bírságot a versenytörvény új, tavaly december 16-tól hatályos rendelkezései értelmében 30 százalékkal csökkentette.