422 milliárd (!) forintnyi közbeszerzést szakított az első három hónapban a tíz legsikeresebb Fidesz-oligarcha

2018. április 12., 14:56

Szerző:

Ez az év is jól indult az Orbán-kormány oligarchái számára. Az Átlátszó ma  közétette a Közbeszerzési Értesítő alapán készített első negyedéves összegzését.

Eszerint a legtehetségesebb NER-vállalkozók listáját Szíjj László vezeti. A tiszakécskei vállalkozó Duna Aszfalt Kft.-je önállóan, illetve a Hódút Kft.-vel konzorciumban összesen nettó 145,6 milliárd értékű tender győztese lett. 

Természetesen Mészáros Lőrinc is hozta a nagy formáját. A felcsúti polgármester második lett nettó 139,9 milliárd forint értékű elnyert közbeszerzéssel.

Varga Károly cégéről, a Hódútról már volt szó feljebb. A vállalkozó az említettek mellett a Swietelsky Magyarország Kft.-vel, a Penta Általános Építőipari Kft.-vel, és a SADE-Magyarország Kft.-vel együtt egy 10 milliárd forint értékű keretmegállapodást kötött a békéscsabai önkormányzattal.

A Peresztegi Imre tulajdonában lévő zalaegerszegi cég, a ZÁÉV Építőipari Zrt. 17,4 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el 2018 első három hónapjában. Ennek nagy részét egy WHB-val Mészáros Lőrinc gyermekei  tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel közös érdi keretmegállapodás teszi ki.

A Paár Attila tulajdonában lévő győri WHB építővállalat 16,9 milliárd forint értékű tendert nyert el az idei első negyedévben. 

A kormányzati reklámkampányokat 2016 óta levezénylő Balásy Gyula cégei  a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. az év első három hónapjában közzétett tájékoztatások szerint 14,9 milliárd forint értékű állami megbízást kapott. 

Az Orbán viktor kötélbarátjaként is emlegetett Garancsi István tulajdonában lévő Market építőipari vállalat 3,2 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el 2018 első negyedévében

Kuna Tibor, Szijjártó Péter jóbarátjának cégei, a Young and Partners Kft. és a Trinity Communications Kft. 2,6 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert a Sprint Nyomdaipari Kft.-vel közösen az állami cégek reklámköltéséből.

Csetényi Csaba, Rogán Antal szomszédjának két vállalkozása, az állami propagandakampányokat Balásy előtt bonyolító Affiliate Network Kft. és Network 360 Kft. az állami cégek reklámoztortájából 1,7 milliárd forint értékű megbízást nyert el.

A Fidesz kedvenc biztonsági cége, a Valton-Sec mindössze egyetlen megbízást kapott március végéig: A NI-KA Hostess Kft.-vel közösen 50 millió forintért látnak el porta- és közönségszolgálati feladatokat a Fővárosi Nagycirkuszban. 

2017 első három hónapjában ennél a tíz kormányközeli vállalkozónál/vállalkozásnál összesen 422 milliárd forint landolt.

Ennek az összegnek bő 322 millió forint EU-s pénz. Az európai uniós forrásokból finanszírozott projektek aránya természetesen az építőipari közbeszerzéseknél a legmagasabb: Mészáros Lőrinc érdekeltségeinél 99 százalék, Varga Károly cégeinél 96 százalék, a WHB-nál 87,5 százalék, a ZÁÉV-nél 85 százalék, Szíjj Lászlónál pedig 52,7 százalék

– írja az Átlátszó.