3,2 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben

2017. szeptember 5. 10:40 - szerző: MTI

A bruttó hazai termék (GDP) volumene a második negyedévben 3,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 3,5, az előző negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal nőtt – jelentette második becslése alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal.

A növekedéshez súlyuknál fogva elsősorban a piaci alapú szolgáltatások 2,8 százalékos növekedése járult hozzá. Az ipar hozzáadott értéke három, ezen belül a feldolgozóiparé 3,6 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához mérten. Az építőipar teljesítménye 28,6 százalékkal emelkedett, míg a mezőgazdaság hozzáadott értéke 12,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, magas bázishoz képest.

A bruttó hazai termék második negyedévi, 3,2 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 1,5, az ipar 0,7 és az építőipar 0,8 százalékponttal járult hozzá. A mezőgazdaság 0,5 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.

A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztási kiadásai 4,7 százalékkal emelkedtek, a beruházások 21,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának alacsony bázisát.

A 3,2 százalékos növekedéshez a háztartások fogyasztási kiadásai 2,3, a beruházások 3,7 százalékponttal járultak hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében egy százalékponttal lassította a gazdasági teljesítmény bővülését.