1,3 milliárdért nyitnak újabb kereskedelmi irodákat Szijjártóék

2018. április 6., 10:03

Szerző:

Japánban, Oroszországban és a Közép-európai országokban kíván kereskedelmi irodákat működtetni az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., a nyílt tenderek eredményei a Közbeszerzési Értesítőben jelentek meg. Az irodák működtetése mintegy 1,3 milliárd forintba kerül – írja a napi.hu.

A japán irodát a tokiói székhelyű Garyutrading Co. Ltd. működtetheti 188.millió forintért. Az orosz irodát pedig a szentpétervári székhelyű Ezet Llc. alakíthatja ki és működtetheti 115 millió forintból. A kettő együtt 303 milliót tesz ki.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A másik tendert a Közép-európai országokban létrehozandó irodákra írta ki az MNKH. Az országok és a helyszínek a következők: Horvátország-Eszék, Lengyelország-Krakkó, Románia-Arad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Székelyudvarhely, Szatmárnémeti, Sepsiszentgyörgy, Szerbia-Szabadka, Újvidék, Szlovákia-Dunaszerdahely, Érsekújvár, Ipolyság, Kassa, Királyhelmec, Párkány, Rimaszombat, Szlovénia-Lendva, Ukrajna-Beregszász és Ungvár, végül pedig Ausztria-Kismarton.

Ezeknek az irodáknak a működtetése 3 millió 243 ezer euróba (mintegy 1 milliárd forintba) kerül.

Az egyes irodákat többnyire helyi cégek – vagy személyek – hozhatják létre és működtethetik. Feladatuk, hogy a magyarországi cégek export tevékenységét támogassák, különösen a vállalkozások külpiacra jutását, külföldi tőkekihelyezését segítsék.

Az MNKH sikerei kétesek: bár a külügyi tárca fontosnak tartja a szervezetek tevékenységét, több éven keresztül csak veszteséget termeltek.

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.