Itthon

Ángyán József a Fejér megyei rablóprivatizációról

Az állami földek Fidesz-közeli nagyvállalkozók kezére játszása régóta tervezett és sebtében lebonyolított folyamat volt – ezt állítja Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár legfrissebb tanulmányában.

Ángyán József 2010-2012 között, a második Orbán-kormány idején volt a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Távozása után élesen bírálta a kormányt. Azt állította „spekuláns nagytőkés oligarchák”, „maffiacsaládok” veszik fel az európai uniós agrártámogatások nagy részét, és ugyanezen érdekkörök ellehetetlenítették államtitkári munkáját is.

Fotó: MTI

A szakember most az Átlátszó blogján tette közzé a földárverések Fejér megyei eredményeit összesítő tanulmányát. A dokumentum címe: Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás.

Elemzésének végén Ángyán József azt írja, az állami földpályázatok kapcsán

korrupt, legújabb kori feudális, hűbéri birtok-adományozó, klientúra-építő rendszer körvonalazódik.

A Fejér megyei összefoglaló adatokból az látszik, hogy a kalapács alá került állami területek mintegy kétharmadát, összesen 19.430 hektár méretű 334 darab birtoktestet 43 érdekeltség szerezte meg. A legtöbb birtoktestet két család: Antalffyék és Zimmermannék, a Csákvári Mezőgazdasági Integrációs Zrt. vezérkara, és a cégük alkalmazottai vásárolták meg. Ángyán arra is felhívja a figyelmet, hogy nagy birtoktesteket hirdettek meg egyben, így a helyben élő kisgazdák számára elérhetetlen magasságokban, általában százmilliós szinten voltak a birtoktestek kikiáltási árai.

A skála másik végén találhatók azok a kisebb gazdálkodók, akik mindössze az elárverezett területek 2,4 százalékát szerezték meg, amelyek szinte mind húsz hektárnál kisebb területek voltak. Ángyán őket „átlagjavító propaganda-alanyokként” írja le. Ők voltak azok, akikkel a kormánypropaganda a tévéreklámokban hirdette a program sikerét.

Ángyán József egy cselekvési programot is felvázol a visszaélésekkel kapcsolatban. Azt javasolja, hogy pereket kell indítani, hogy a bíróságok mondhassák ki a jogsértéseket. A szakember vagyonosodási vizsgálatokat kezdeményez azért, hogy kiderüljön a több százmilliós vásárlások pénzügyi fedezetének forrása. Amennyiben „családi összefogásra” hivatkoznak a nagybevásárlók, akkor a családra is kiterjesztené a vagyonosodási vizsgálatot.