Itthon

Orbán házát őrzi még a felcsúti Pancho Aréna biztonsági személyzete is

Abszurd érveléssel utasította el a rendőrség Hadházy Ákos, az LMP társelnökének panaszát – írja az Index az elutasító határozatra hivatkozva. A politikus tavaly ősszel egy német tévéstábot kísért el, akik Felcsúton forgattak, ám a rendőrség váratlanul félreállította, igazoltatta őket, és még a zsebeiket is kipakoltatták velük.

2015. szeptember elején rendőrök intézkedtek Hadházy Ákossal és a vele érkező német RTL2 tévécsatorna forgatócsoportjával szemben Felcsúton. Az ellenzéki politikus videókat is posztolt az esetről.

Hadházy a felcsúti stadiont és a német adófizetők által is finanszírozott „pöpec játékvasutat” szerette volna megmutatni a német stábnak. Facebook-posztjában akkor úgy fogalmazott:

„Egyetlen bűnünk az volt, hogy kamera volt nálunk. Én csak mosolyogtam, de a németek őszintén meg voltak döbbenve…”

Hadházy az eset után panaszt tett. Az Index átnézte a rendőrség elutasító határozatát, amelynek főbb pontjai a következők voltak:

  • Nem motozás történt, csupán ruházatátvizsgálás, utóbbi pedig nem kényszerintézkedés.
  • Az intézkedést az indokolta, hogy Magyarország egész területére 3-as (közepes) terrorfokozat volt elrendelve.
  • Az intézkedést az is indokolta, hogy a rendőrséghez érkezett egy bejelentés, hogy négy személy megpróbált bejutni Orbán Viktor ingatlanába „oly módon, hogy a kiskapu kilincsét nyomkodták, miközben az eseményről kamerafelvételt készítettek”.

A politikus az Indexnek elmondta, nem nyomogatták Orbán Viktor felcsúti házának kilincsét, de még a kapu közelébe sem mentek. A helyszínen intézkedő rendőrök ráadásul ezt egy szóval nem is említették nekik – csupán arra hivatkoztak, hogy fokozott ellenőrzés miatt igazoltatják őket. A Pancho Aréna falára rögzített biztonsági kamera felvételei pedig, amelyek megnyugtatóan tisztázhatták volna az ügyet, sajnos időközben eltűntek.

A rendőrség öt tanút is talált, akik igazolták, hogy Hadházyék megpróbáltak bejutni Orbán házának kertjébe. Ezek a tanúk feltehetően a Pancho Aréna biztonsági személyzetének tagjai, mivel a biztonsági kamera képén látták az állítólagos behatolási kísérletet.

A rendőrség kiemelte: egyebek mellett az is indokolta az intézkedést, hogy a háromfős forgatócsoport tagjai külföldi állampolgárságúak (németek) voltak. Ez az érvelés természetesen észvesztő logikai bukfenc, hiszen ránézésre nem lehet megállapítani senkiről, hogy magyar vagy német állampolgár, ez csak a helyszínen derült ki.

Az Index arra hívta fel a figyelmet: a határozatból kiderül, hogy a Mészáros Lőrinc vezette sportakadémia biztonsági rendszerével úgy mellékesen a miniszterelnök felcsúti házát is éberen figyelik. A hivatkozott vallomásokban különösen érdekes az a fordult, hogy „idegen személyek tartózkodnak” Orbánék házánál – vajon a Pancho Aréna biztonsági őreinek miért dolga azt tudni, ki tartozhat a szomszédos ház udvartartásához, és ki nem?

(Index)