Vélemény

Ónody-Molnár Dóra: Kegyenctempó

Kropkó Péter triatlonista, 51-szeres Ironman, 12-szeres magyar bajnok. Igazi sportikon. Nem tudom, hány és hány ember állt fel a fotelból és cserélte fel a sör-tévé kombót a mozgásra, mert hallotta beszélni, látta versenyezni vagy mert kíváncsiságból belecsöppent egy általa szervezett sporteseménybe. Biztos vagyok benne, hogy ő egymaga többet tett azért a bizonyos egészséges életmódért, mint a tornaterem nélkül az iskolákra erőltetett mindennapos testnevelésórák. Még a gyerekek közül is sokan miatta kezdtek triatlonozni.

Kropkó Péter 2014-ben Budapestre hozta az Ironman 70.3 triatlonversenyt. Az embert próbáló küzdelem 1,9 kilométer úszásból, 90 kilométer kerékpározásból és a félmaratoni táv lefutásából áll. Persze könnyített számokban is indulhatnak a kevésbé elszántak, a gyerekek az IronKidsen, a nők az IronGirlön. A rendezvény annyira sikeres volt, hogy a következő két évben még többen érkeztek külföldről a versenyzők, több tízezer ember szállt meg néhány napra Budapesten az Ironman 70.3 miatt.

Ez a sportfesztivál került most veszélybe, per pillanat úgy fest, idén meg sem rendezik. A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ), amelynek repesnie kellene az örömtől, hogy soha nem látott népszerűségnek örvend a sportág az Ironman debütálása óta, éppen ellehetetleníti azt a céget, amely a rendezésért felel. A kicsinálás – szövevényes jogi vitákon és a szövetség által kirótt büntetéseken keresztül – lépésről lépésre halad lassan egy éve.

A kiinduló probléma, hogy a tavalyi Ironman-versenynek megítélt 180 milliós állami támogatás, amelynek a MTSZ-en keresztül kellene megérkeznie Kropkó Péter cégéhez, mind ez idáig nem jött meg. A pénzt a szövetség – elszámolási okokra hivatkozva – visszatartja. Többek között ez az összeg hiányzik az idei verseny megszervezéséhez.

A szövetség elnöke egyébként nem más, mint Orbán Viktor kedvenc fogorvosa. Bátorfi Béla eleinte még dicsérte az Ironman-versenyt. 2015-ben azt nyilatkozta, hogy a sportág sokat köszönhet ennek az eseménynek, mivel új lendületet kapott a hazai triatlonsport. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében azonban előbb-utóbb mindenkit megpróbálnak fél­­reállítani, aki a Fidesztől függetlenül, saját erőből is képes sikereket elérni. Legyen szó a szombathelyi színház igazgatójáról vagy egy olyan sportolóról, aki nemzetközileg is túl népszerű versenyeket szervez.

Józan ésszel nem értelmezhető, hogy miért jó ennek a sportszövetségnek (és miért jó az országnak), ha végül elmarad a legnépszerűbb triatlonos program. Az MTSZ nem szervez nemzetközileg értékelhető versenyt, pláne olyat nem, amely az Ironmanhez mérhető. Irigység? Presztízsharc? Félelem, hogy esetleg osztozni kell az állami támogatáson?

„Nem tudom, lehet, hogy kimegyek Ausztriába” – válaszolta Kropkó Péter arra az újságírói kérdésre, hogy mihez kezd, ha nem tudja megrendezni a versenyt. Még egy ember, aki azért kényszerül elmenni, mert a „jobban teljesítő” országban a teljesítményét nem becsülik meg.

Az persze kérdés, miért nevezi magát a sport támogatójának az a kormány, amely csak üres lelátókra költ, de a tömegeket megmozgató rendezvényekkel így bánik. Ennél súlyosabb kérdés, hogy miért papol hazaszeretetről az a kormány, amely olyan rendszert működtet, amely az ország legjobbjait megnyomorítja és elüldözi.

Tanulság leendő ironmaneknek: futhatsz fagyban, úszhatsz hajnalban, kerékpározhatsz szakadó esőben, a fáradtságot és a fájdalmat legyőzheted, a kormányfő kegyeltjét soha.