Itthon

Németh Szilárd lesz a Fidesz ökle?

„Eljött a nemzetközi lehetősége” annak, hogy a kormány nekimenjen a civil szervezeteknek – mondta a rezsibiztos. A Fidesz nagy támadást indított a civil szervezetek ellen.

A Fidesz frakcióvezető-helyettesét keddi budapesti sajtótájékoztatóján kérdezték újságírók a civil szervezetek vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét rögzítő készülő törvényjavaslatról.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Erre reagálva úgy fogalmazott: a „Soros-birodalom álciviljeit” azért tartják fenn, hogy „a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött”. Példaként beszélt az illegális bevándorlással kapcsolatos magyar kormányzati álláspontról, amelyet ezek a civil szervezetek „ezerrel támadnak”, ami szerinte megengedhetetlen.

„Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége” Donald Trump amerikai elnökké választásával – mondta az MTI tudósítása szerint.

A törvényjavaslatról szólva jelezte, hogy minden ilyet támogatni fog a Fidesz-frakció. A szóban forgó tervezet célja, hogy „tisztán lássunk” – tette hozzá.

A civil szervezetek vezetőinek vagyonnyilatkozati kötelezettsége már 2015 tavaszán felmerült, a kormány határozatban írta elő feladatként, hogy „a civil szervezetek átlátható működésének érdekében vizsgálni kell az ezen szervezetek működését meghatározó jogszabályi rendelkezések érvényesülését, ezzel összefüggésben a nemzetközi szinten működőképes megoldások alkalmazásának, valamint a vagyonnyilatkozat megtételére kötelezhető személyi kör szélesítésének lehetőségeit”.

Ennek a határideje 2015. szeptember 30. volt, amelyet nem teljesített az emberi erőforrások minisztere. A mostani jogalkotási tervbe ismét bekerült ez a feladat. Ez biztosan komoly politikai viharokat vált ki és alkalmat teremt a kormánypártok számára a civil szervezetek elleni politikai fellépésre.

2014 tavaszán több mint félszáz törvényesen működő hazai civil szervezetet hurcolt meg a kormányzat. Négy alapítvány adószámát próbálta meg felfüggeszteni 15 hónapon át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a rendőrség körülbelül 16 hónapon át nyomozott, hét szervezetet vizsgált kiemelten egy éven keresztül a NAV és hét szervezetet ellenőrzött az ügyészség. Az eljárások nyomán egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el, és legalább egy esetben bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt.

Tavaly októberben, két év pereskedés után a Társaság a Szabadságjogokért elérte, hogy a Miniszterelnökség elárulja, hogy ki volt a civilek „soron kívüli kormányzati ellenőrzésének” kezdeményezője. A dokumentumokból kiderül, hogy maga a miniszterelnök adta ki ezt az utasítást. Ennek ellenére 2015 februárjában Orbán a Franfurter Allgemeine Zeitungnak arra a felvetésre, hogy csak a véletlen műve volt-e, hogy a civil szervezetek szerepét taglaló beszéde után hatósági eljárások kezdődtek az egyik érintett szervezetnél, a miniszterelnök azt mondta: „Ezt most hallom először.”