Pénz

A teljes hazai aranytartalékkal üzletel az MNB

A korábban megjelent hírekkel ellentétben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem adta el az aranytartalékot, hanem az aranytartalék derivatív ügyleteken keresztüli befektetés miatt egy másik soron bukkant fel a friss mérlegben.

A Portfolio.hu pénteken délelőtt arról írt, hogy az MNB eladta az ország aranytartalékát, mivel a friss mérleg szerint az novemberről decemberre 110 millió euróval nullára esett. (Tömbarany már a november végi adatok szerint sem volt az MNB birtokában, a nem allokált aranyszámlák soron szerepelt 110 millió euró.)

A jegybank ezután cáfolta a megjelenteket. Az MNB közölte, a jelzett csökkenés abból adódik, hogy derivatív ügyleteken keresztül is történhet az arany befektetése, amely a statisztikai elszámolás sajátosságaiból fakadóan a jegybankmérleg másik során jelenik meg. Mint írták, az MNB befektetései során a kockázatok, a várható hozam és a likviditás együttes vizsgálata alapján állapítja meg a devizatartalékok optimális szerkezetét.

A Portfolio.hu ebből arra következtetett, hogy az MNB swapügyletet kötött az aranytartalékra, amelyért cserébe devizát kapott és ez a devizakövetelések soron szerepel. A jegybank később megerősítette ezt a feltételezést, ugyanakkor jelezték, hogy a devizatartalék-kezelés diszkrét jellege miatt további kérdésekre nem áll módjukban válaszolni. (A swap-ügylet  valamely pénzügyi instrumentum cseréjére vonatkozó olyan összetett megállapodás, amely általában egy azonnali és egy határidős adásvételi ügyletből, illetve több határidős ügyletből tevődik össze és általában jövőbeni pénzáramlások cseréjét vonja maga után.)