Életmód

A MÚSZ elkezdte ugyanazt akarni, mint Hosszú Katinka

Megváltoztatnák a világkupa-sorozat szabályait.

A MÚSZ keddi közleményében jelezte, hogy a nemzetközi szinten is nagy vihart kavaró döntéssel kapcsolatban azonnal kezdeményezte a szabályok átgondolását, s ebben a MÚSZ a FINA magyar alelnökének (Gyárfás Tamás) megértő támogatását kérte. „Tekintettel arra, hogy ezt a kezdeményezést a FINA elutasította, a MÚSZ Hosszú Katinka és a többi magyar úszó érdekében további lépéseket tesz a FINA budapesti kongresszusán, hogy a versenykorlátozó szabályokat az úszók érdekében megváltoztassák. Bienerth Gusztáv, a MÚSZ elnöke a vizes-világbajnokság ideje alatt tárgyalásokat folytat a FINA, valamint a nemzetközi szövetségek vezetőivel is az ügyben” – áll a közleményben, amely szerint a MÚSZ kiemelt feladatának tekinti a magyar úszók érdekeinek képviseletét.

A FINA május végén hozta nyilvánosságra a vk-t érintő módosításokat, amelyek egyik legfontosabb eleme, hogy egy versenyző egy viadalon legfeljebb négy egyéni számban indulhat. Korábban előfordult, hogy Hosszú Katinka – az elmúlt öt év összetett győztese – egy állomáson tíz vagy még több számban is résztvevő volt.

Hosszú kedden jelentette be, hogy harminc úszó, köztük tizenöt olimpiai bajnok részvételével megalakult a Profi Úszók Világszövetsége, a GAPS, amely a FINA minden fontos szakmai döntésében szeretne egyenrangú félként részt venni.