Kultúra

Másolt emberek – Magyar szerző világszínvonalú könyve

Nemrég jelent meg Ronil Caine Lilian című tudományos-fantasztikus regénye, amely letehetetlenül izgalmas.

Nemrég jelent meg Ronil Caine Lilian című tudományos-fantasztikus regénye, amely letehetetlenül izgalmas. Azt gondolhatnánk, bizonyára amerikai bestsellerszerzőről van szó, művei vezetik a sci-fi könyvek világtoplistáját. De nem. Ronil Caine egy magyar fiatalember, fotós; ez az első regénye.
– Azért választottam álnevet, hogy írói pályámat elkülöníthessem a civil életemtől. Célom, hogy betörhessek majd az angolszász könyvpiacra – mondja a szerző a 168 Órának.

Ronil_Caine-LiliankKötetének színvonala alapján álma nem lehetetlen, főleg, ha a Lilian angol fordítása is elkészül. A sci-fi a közeljövőben játszódik, főszereplője egy amerikai multimilliomos üzletember, aki mindent elért az életben – kivéve a boldogságot. Élete delén ebben a krízisben valami különleges, egyedülálló élményre vágyik, amely kimozdítaná lelki válságából. Japán útja során megismerkedik egy férfival, aki visszautasíthatatlan üzleti ajánlatot tesz. Egy titkos cég igazgatója, orvosi laboratóriumukban klónozással foglalkoznak, megrendelésre bármelyik élő ember klónozott másolatát elkészítik. Lehet az neves közszereplő, akár filmcsillag is. A klón pontos másolata az eredeti személynek, s a megrendelő azt csinál „humán tulajdonával”, amit akar, de csupán két hétig. Azután a klónokat vissza kell adni az kutatóközpontnak, ahol megsemmisítik őket. A másolatok ugyanis egyre inkább valódi emberré alakulnak át, éntudatuk lesz, emlékezni, érezni kezdenek, s ezzel veszélyeztetik a további titkos kísérleteket. A regény szerzőjét a Semmelweis Egyetem egyik genetikusprofesszora segítette szakmai tanácsaival. A fikciós mű a klónozással kapcsolatos valós eredményekre alapul. Ronil Caine elmondta, gyerekkora óta imádja sci-fiket, izgatja a jövőkutatás, rengeteg tudományos cikket olvas. Első novellája három éve jelent meg, s már a következő regényén dolgozik. Példaképe Stephen King, aki munkáiban a krimit és a thrillert ötvözi mélyebb, filozofikusabb gondolatokkal. A Lilian sem csupán szórakoztató olvasmány, olyan morális kérdéseket is feszeget: mi teszi az embert igazán emberré? Vajon a személyiségünk egyszeri és megismételhetetlen? Szabad-e átlépni erkölcsi határokat az orvostudomány fejlődése érdekében? Így aki a regényt elolvassa, nemcsak egy borzongató képzeletbeli jövőbe pillanthat bele, hanem a jelen égető kérdésein is eltűnődhet.

S. ZS.