Pénz

Londoni elemzők: A vártnál magasabb lesz az infláció Közép-Európában

Londoni pénzügyi elemzők szerint a jelenleg vártnál valószínűleg magasabb lesz az infláció az idén a közép-európai EU-gazdaságokban, köztük Magyarországon, de mivel a felhajtóerőt jórészt a maginflációs körön kívüli összetevők adják, ez az idén még nem feltétlenül vezet monetáris szigorításhoz ezekben a gazdaságokban.

 A Bank of America–Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői csütörtökön ismertetett, felülvizsgált előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy mindenekelőtt az élelmiszerek és a dollár erősödése miatt az olaj okoz majd felfelé ható inflációs meglepetéseket a térségben.

Ennek alapján a ház az idei magyarországi, csehországi és lengyelországi éves átlagos inflációra szóló prognózisait 0,2–0,4 százalékponttal emelte.

A cég londoni elemzői a legkisebb mértékben idei átlagos magyar inflációra adott előrejelzésüket növelték 0,2 százalékponttal, 2,6 százalékra, mivel ez a prognózisuk eddig is meghaladta a kétszázalékos konszenzusos előrejelzési átlagot.

A Bank of America–Merrill Lynch közgazdászai szerint kiigazított magyarországi inflációs várakozásukban benne vannak az olaj drágulása mellett a minimálbér emeléséből eredő új, felfelé ható inflációs kockázatok is.

Az egyes élelmiszerek áfájának csökkentése azonban akár 0,5 százalékpontot is lefaraghat a teljes kosárra számolt tizenkét havi januári inflációból, elfedve az alapszintű inflációs nyomás erősödését a magyar gazdaságban. Ennek alapján a teljes kosárra számolt inflációs ütem valószínűleg az előrejelzési távlat zömében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) célsávjának háromszázalékos központi szintje alatt marad, de a maginfláció az idén várhatóan megközelíti, 2018-ban pedig átlépi a három százalékot – jósolták csütörtöki prognózisukban a Bank of America–Merrill Lynch londoni elemzői.

A ház szerint mindazonáltal az MNB számára minden feltétel adott a monetáris politika további enyhítésére nem konvencionális eszközökkel, mivel a teljes kosár figyelembevételével mért infláció továbbra is elmarad a céltól és valószínűleg a magyar gazdaság növekedése is a jegybanki előrejelzés alatt lesz. A Bank of America–Merrill Lynch elemzői közölték: 2017-re és 2018-ra is 2,5 százalék körüli GDP-növekedést várnak Magyarországon.

Más nagy londoni házak ennél derűlátóbb növekedési előrejelzéseket tartanak érvényben, de az MNB monetáris politikájának szigorítását ők sem valószínűsítik.

A Morgan Stanley globális bankcsoport elemzői az idén 2,9 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban. Ez javított előrejelzés, a ház ugyanis korábban a magyar hazai össztermék 2,5 százalékos bővülésével számolt 2017-ben.

A cég szerint azonban, mivel a magyar gazdaság növekedése eddig elmaradt a várttól és egyelőre az infláció is messze jár az MNB céljától, logikus a magyar monetáris politika enyhítésre hajló jelenlegi alapállása.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői legutóbbi előrejelzésükben szintén 2,9 százalékos idei növekedést valószínűsítettek a magyar gazdaságban, és várakozásuk szerint az inflációs ütem 2018 első negyedében az MNB célszintjének közelébe kerül. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a már most is negatív jegybanki reálkamat ellenére egészen 2018 közepéig nem várnak monetáris szigorítást az MNB részéről, és onnantól sem az alapkamat emelésével, hanem az egynapos hitelkamat módosításával és egyéb, nem szabvány eszközök alkalmazásával tartják valószínűnek a monetáris kondíciók feszesebbre vonását.

(MTI)