2018/19 Roham a bíróságok ellen

2018. május 2. alighanem bekerül a magyar jogtörténet Orbán-érát tárgyaló fejezetébe. A nyilvánosság előtt soha nem csapott még össze olyan hevesen a bírák választott képviselete, az Országos Bírói Tanács (OBT) és a bíróságok központi igazgatásával foglalkozó Országos Bírósági Hivatal (OBH), mint ezen a napon.

2018. május 10., 09:39

Szerző:

Nem könnyű valami biztatót mondani

Kétszer építette föl önmagát. Magyarországon az Akadémia elnöke, a kultúrpolitika vezető embere, a rendszerváltás egyik előkészítője, az ’56-os forradalmat rehabilitáló úgynevezett történelmi albizottság elnöke volt. Mindenkit váratlanul ért, amikor 1990-ben Los Angelesbe költözött, és a UCLA professzora lett. Kapcsolatai az óhazával szórványosak, de mivel kutatási területe Kelet-Európa, folyamatosan követi a hazai eseményeket. Ezt vártuk-e az átalakulástól? Hittünk-e abban, hogy ott fogunk tartani, ahol ma tartunk? Közös sínen halad-e Magyarország és a megtalált Európa? – kérdeztük Berend T. Ivántól.

Lapozzon bele!

Született lúzerek

Guy Ritchie vagy Quentin Tarantino is megirigyelhetné azt a történetet, amelyet egy magyarországi csalássorozat tizennégy vádlottja írt – csak éppen nem egy filmforgatókönyvben, hanem a valóságban. A főszereplők remekül játszották a szerepüket: behajtókat, brókercégek áldozatait, gyémántszakértőket, az egykori Quaestor-vezér ügyvédjét. A színjáték célja az volt, hogy a valódi károsultaktól pénzt csikarjanak ki arra hivatkozva, hogy vissza tudják szerezni elbukott befektetéseiket, mert ismerik Tarsoly Csaba, Bróker Marcsi vagy éppen a Hungária Értékpapír Zrt. tulajdonosának titkos rejtekhelyét. A csalók hitelességét több esetben is Szeremley Huba badacsonyi borász igazolta. Legalábbis a vád szerint, Szeremley ugyanis mindent tagad. A több mint kétszázmilliós kár azonban nem fikció. Rajnai Attila írása.

Brüsszel bekeményít

Komoly viták előtt áll az Európai Unió, és nem csak azért, mert az új költségvetési ciklusban változik a pénz elosztásának a módja, a rendelkezésre álló támogatások mértéke és fókusza. Jelenlegi formájában lassan működésképtelenné válik szervezet. A tagok között rengeteg a feszültség, soha nem látott érdekellentétek körvonalazódtak – mindez akkor, amikor minden eddiginél szorosabban együtt kell majd működniük az országoknak azért, hogy az EU versenyképes maradhasson. Az új költségvetési javaslat kifejezetten kényszeríti őket erre, még a zsarolás eszközétől sem retten vissza. Az első magyar reakciók arról szóltak, hogy mi készen állunk a tárgyalásra, de Orbán Viktor szerint nyugodtak lehetünk, mert „papírunk van arról, hogy a jogállamiság rendben van”. Az unió nem így látja. Baráth Etele, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagja lapunknak azt mondja: Magyarország sajátos helyzetben van, mert miközben a kormánya erős és stabil, az igazságát sokan megkérdőjelezik. Szerinte azt kellene belátni, miért rossz nekünk az az irány, amikor – többek közt – hazánk ellenőrizhetősége érdekében az EU minél jobban központosítja a pénzelosztást, és ezzel egy olyan mechanizmust épít fel, amely jogokat vesz el a tagoktól. Összeállítás.

Titokzatos erjedés

Puszta előítélet, hogy politikai kérdésekben a kevésbé iskolázottak, az alacsony státusúak inkább ösztönösen, míg a tanultabbak és a magasabb társadalmi státusú emberek jórészt racionálisan döntenek – mondta a 168 Órának Nagy Zsófia szociálpszichológus, hozzátéve, a kutatások gyakran az ellenkezőjét igazolják: akik az átlagnál jobban érdeklődnek a politika iránt, jórészt a drukkerek közé tartoznak, érzelmileg sokat invesztálnak a dologba, így elfogultabbak. Arról is beszélgettünk, hogy meddig tarthat az ellenzéki gyászmunka, el kell-e engedni a parlamenti pártok kezét, milyen a bevásárlólista-politizálás.

Mindent elölről

„Nincs mit folytatni, csak a törmelékben turkálunk, mindent elölről kell kezdeni. A parlamenti ellenzékkel. Vagy nélküle” – írja Lakner Zoltán.

Emlékezetpolitikai hiány

Az ötvenes években, a magyar sztálinizmus időszakában járta ez a kérdés-felelet formájában megfogalmazott, a maga keserűségében viccnek szánt dialógus: „Mi a szocializmus? A zsidótörvények kiterjesztése az egész társadalomra.” Az ötvenes évekhez még nagyon is közel voltak a harmincas és a negyvenes évek, ezért az akkor élők értették a tartalmat – emlékeztet Gerő András történész, aki vitacikkében arról ír: a zsidótörvények gondolati logikáját össze lehet kötni a keményvonalas kommunista rendszerrel.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.