2018/18 Árva többség

Javában zajlik az ellenzéki oldalon a letaglózó választási vereség gyászmunkája. Az összeállításunkban megszólaló politikai elemzők szerint az ellenzék nyolc éve nem képes szakítani az összefogásfétissel, ráadásul a friss nyilatkozataik sem különböznek a választás előttiektől.

2018. május 3., 14:49

Szerző:

Ellenzékváltás?

Javában zajlik az ellenzéki oldalon a letaglózó választási vereség gyászmunkája. Az összeállításunkban megszólaló politikai elemzők szerint az ellenzék nyolc éve nem képes szakítani az összefogásfétissel, ráadásul a friss nyilatkozataik sem különböznek a választás előttiektől. Ahhoz, hogy bármi változzon, a választókat egyáltalán nem foglalkoztató együttműködési stratégiák helyett a kormányellenes erőknek azt kellene kitalálniuk, mit tudnának nyújtani azoknak, akik politikai értelemben tőlük fényévekre élik az életüket. Arra a kérdésre is keressük a választ, hogy a voksolás utáni tömegtüntetések valóban azt jelzik-e, hogy megtörtént az ellenzékváltás. Tényleg leválthatók a létező ellenzéki pártok? És ha igen, ki lép a helyükbe? Akad-e bárki, aki egységet hozhat létre Orbán Viktorral szemben? Az biztos, hogy ebben a munkában az ellenzéki erők egy ideig nem számíthatnak Gulyás Mártonra. A civil hiperaktivista legalább őszig politikai elvonókúrára vonul, nem vesz részt a közéletben. Az önként vállalt száműzetés hátterében az áll, hogy totális kudarcnak érzi az elmúlt nyolc évben végzett munkáját, elege van a látszategyüttlétekből, és addig nem akar a nyilvánosság elé állni, amíg újra világossá nem válik számára a cél és az eszköz, amíg el nem készül az Orbán-rendszer elleni fellépés új szótára. Hogy távolléte valódi hiányt jelent-e az ellenzék számára, azt mindenki döntse el maga.

 

Lapozzon bele!

A részeg vendég

Mi a különbség, netán épp a hasonlóság Orbán Viktor, Kaczynski vagy Erdogan populizmusa között? Kik és miért szavaznak rájuk? A jobboldali populizmusról beszélgettünk Jan-Werner Müllerrel, a Princetoni Egyetem politológiaprofesszorával, aki könyvet is írt a témáról, és több fejezetet szánt a magyar miniszterelnöknek. A Mi a populizmus nemrég megjelent magyarul is. Interjú a 168 Órában.

 

A politika halála

A filozófiatörténésszel, médiakutatóval 2010-ben, 2014-ben is beszélgettünk a Fidesz-kormány kétharmados győzelme után. Nyolc évvel ezelőtti interjúnkat Szilágyi-Gál Mihály azzal fejezte be: „Messze még a baloldali kikötő.” Most már úgy véli, a demokrácia megmentése a valódi cél, de ehhez nagy társadalmi nyomásra, új politikai mozgalmak áttörésére lenne szükség. Interjú.

 

Bízz magadban!

Nem győzött a díjakért a pódiumra menni az ELTE csapata Washingtonban, a Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyen. A magyar fiatalok – több mint 120 egyetem közül – megnyerték az összevont felperesi és alperesi beadványokért járó abszolút első helyet is. Az egyetem harminc éve küld joghallgatókat a világ egyik legnagyobb múltú nemzetközi megméretésére. A fiatalok képesek voltak jobb angol nyelvű beadványokat írni, mint a Yale vagy a Berkeley csapata, amelyeknek tagjai, amellett hogy anyanyelvük az angol, naponta kapnak hasonló feladatokat, és évente több versenyen is összemérik a tudásukat. Mi a titkuk?

 

Kijöhettek a fényre

Másképp látni, nézni és cselekedni – ez a jelmondata az autizmussal (és más fogyatékossággal) élő felnőttek fejlesztésével, munkához juttatásával foglalkozó, Tótvázsonyban működő Janka Tanya Nonprofit Kft.-nek, amely a napokban Civil Díjban részesült. A Janka Tanya nem egészségügyi intézmény. Munkahely, bázis, út a jövő felé több értelemben is. Bár a tevékenység terápiás jellegű, elsősorban mégis munka, életmód, kötelesség és kereset. A Janka Tanya a normatív állami támogatás mellett adományokból, az autizmussal élő munkatársak által megtermelt javakból működik. Évekig álmodozott róla két szociális munkás, a holland Janneke Brinks és a magyar Bárányos Katalin. A Janka Tanya eddig sikertörténet. Várjuk a folytatást, mert Magyarországon a becslések szerint százezer (túlnyomórészt nem diagnosztizált) autista él.

 

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.