2018/14 Borulhat az Orbán-bicikli

Sok bölcsesség kellene egy esetleges ellenzéki koalíciós kormányzáshoz, de azért félni tőle erős túlzás, sőt kifejezetten jót tenne Magyarország megtépázott politikai kultúrájának – nyilatkozta a 168 Órának Filippov Gábor.

2018. április 4., 08:29

Szerző:

Erkölcsi forradalomra van szükség

Az alkotmányos Magyarország megteremtése nem csak a baloldal dolga, mert abból csak reváns lenne. Ha egyszer létrehozzuk az alkotmányos Magyarországot, és létre fogjuk hozni, az a magyar társadalom politikai akaratának és értékeinek közös foglalata lesz – mondja Majtényi László alkotmányjogász, a demokratikus ellenzék egykori államfőjelöltje, aki kérdésünkre fölvázolta azt a stratégiát, amellyel legálisan lehetne lebontani a NER-hatalmat.

Felborulhat az Orbán-bicikli

Sok bölcsesség kellene egy esetleges ellenzéki koalíciós kormányzáshoz, de azért félni tőle erős túlzás, sőt kifejezetten jót tenne Magyarország megtépázott politikai kultúrájának – nyilatkozta a 168 Órának Filippov Gábor. A politológust arra kértük, hogy néhány nappal a parlamenti voksolás előtt vegyük górcső alá a választási kampány során elhangzott leghíresebb politikai tételmondatokat. Igaz állításokról van szó, vagy azért nem árt árnyalni a közhelyeinket?

 ENSZ: és Szijjártó magyarra vált

Forgatókönyvszerűen halad végig újabb gyűlöletkampányán a magyar kormány azóta, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetét is megnevezte a magyarok szuverenitásának fenyegetőjeként. A kezdeti, „cizellált” üzengetés végére nem maradt más, mint a menekülők végtelen sorának feliratozása: STOP. Mindennek oka van, de az nem a menekültválság, nem is az ENSZ állítólagos migrációs csomagja, amely csupán vitairat szintjén létezik. Hanem egy megszokott, periodikus alapjogi eljárás, az ENSZ emberi jogi bizottságának monitoringja az, amely az orbáni hatalommegőrzési kampányban fontos mellékszerepet kapott.

Energiabomba plakátragasztóval

Még néhány nap és húszezer szavazat: ennyi választja el Veszprém független képviselőjét, a baloldal által támogatott Kész Zoltánt az újrázástól. A „kétharmad megtörésének városában”, a taktikai szavazás kísérleti terepén a kampány csendben csordogált, míg az állóvizet fel nem kavarta Márki-Zay Péter váratlan feltűnése. Vásárhely hőse utcafórumot, közös fogadóórát tartott Kész Zoltánnal, azt üzenve, hogy siker esetén a vásárhelyi modell Veszprémben folytatódik. Vagy megfordítva, ahogy Kész Zoltán mondja: amit 2015-ben Veszprém városa kezdett, Vásárhelyen teljesedett ki. Az energikus tanáremberre néhány hete rászállt a teljes Fidesz-bulvár, „CzeglédyCsaba csókosát” látják benne. Muszáj ily módon hadakoznia a kormánypártnak, ha már nem tudott fajsúlyos jelöltet indítani Navracsics városában, beérte az ifjú városházi frakcióvezetővel, Ovádi Péterrel. A háttérben a Simicska-birodalom pártfogoltja, a jobbikos Varga-Damm Andrea háborog.

Elios Bulls Kiskunfélegyházán

2014-ben robbanás történt Kiskunfélegyházán: a Fidesz-frakció gerince a nemzeti fórumos Lezsák Sándor mögé állt, s így a fórum színeiben induló polgármesterjelölt győzött a városban. És bár a tiszta kezek ígéretével kampányolt, valahogyan mégis az Elios Zrt. nyerte el a városi közvilágítás-korszerűsítést. Az ügy pikantériája, hogy a furcsa tender épp a revánsra készülő, megújuló Fidesz-alapszervezetnek jön kapóra.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.