2018/11 Kötött pályák

Semmit sem tanult és semmit sem felejtett a kormány a 2014-es választás botrányaiból. De az is lehet, hogy mindent megtanult és mindenre emlékszik. Merthogy a kamupártok újbóli aktivizálása egyértelműen az Orbán-kabinet érdekeit szolgálja, legfőbb célja az ellenzéki szavazótáborban való zavarkeltés.

2018. március 13., 13:28

Szerző:

Vokscsapdák

Semmit sem tanult és semmit sem felejtett a kormány a 2014-es választás botrányaiból. De az is lehet, hogy mindent megtanult és mindenre emlékszik. Merthogy a kamupártok újbóli aktivizálása egyértelműen az Orbán-kabinet érdekeit szolgálja, legfőbb célja az ellenzéki szavazótáborban való zavarkeltés. És ez, úgy tűnik, minden pénzt megér a hatalomnak: a kamupárt-generátori rendszer felélesztésével megint milliárdokat bukhat majd az ország. Mint ahogy négy évvel ezelőtt ez már egyszer megtörtént, hiába vizsgálta akkor az összes létező hatóság a bizniszpártok tevékenységét, a többes ajánlás rendszerével megszerzett – valójában ellopott – kampányfinanszírozási pénzek utólag behajthatatlannak bizonyultak. A 168 Óra számításai szerint idén akár 6 milliárd 371 millió forintra is rúghat a Fidesz-KDNP választási színjátékának számlája. A kamupártok segítségére egyébként akár ténylegesen is szüksége lehet a közvélemény-kutatásokat egyre olvadó fölénnyel vezető kormányoldalnak. Lakner Zoltán elemzésében arra figyelmeztet, Orbánék nem véletlenül teszik egyre feszültebbé a kampányt, miután a centrális erőtér egyensúlyát vesztette, így a kormánypárt joggal tarthat attól, hogy a csenevész és elsősorban saját házi leszámolásaival foglalkozó ellenzék egy történelmi véletlen folytán esetleg mégis rájön a rendszerváltó megoldóképletre. Ehhez persze ellenzéki oldalon fel kell oldani a jelenlegi patthelyzetet, minél hamarabb dönteni kell, hogy a kormányváltásért küzdő erők indítanak-e egymás ellen jelölteket a választásokon. Egyelőre nem csak arról szólnak a hírek, hogy ki kivel és miért fog össze, hanem arról is, ki kivel nem, és miért nem. Összeállítás a 168 Órában.

Lapozzon bele!

Elővették az esőkabátot

Hat éve, 2012 januárjában lépett a nyilvánosság elé a CÖF, a magyar Potemkin-civilszervezet. Sokak szerint a Civil Összefogás Fórum gongo, vagyis olyan álcivil szervezet, amely valójában a kormány érdekeit szolgálja. A gongo (government-organised non-governmental organisation) a világ számos helyén előfordul ugyan, demokratikus társadalmakban azonban szinte ismeretlen. A CÖF speciális feladatai közé tartozik a kampányok szervezése, az Orbán Viktor melletti szimpátiatüntetések levezénylése, az idegen befolyás ellen folytatott szellemi honvédelem, a nemzetközi szervezeteket, külföldi politikusokat megbélyegző nemzeti deklarációk közzététele. A CÖF és a mellé csatolt alapítvány, a CÖKA, valójában már 2009-ben megalakult, de teljes fegyverzetében csak 2012-ben mutatta meg magát. Két év leforgása alatt hat békemenetet szervezett, majd hosszú csönd következett. Már-már elhalni látszott, amikor idén váratlanul feltámadt: március 15-én hetedszer masíroznak az utcákon a kormányfő rajongói.

Oktatásban tilos a forradalom

A pokolba vezető út elvekkel van kirakva, mivel ha bizonyos elvek nem méretnek meg „a valóság mosogatólevében”, hibákhoz vezethetnek – mondja Pap László villamosmérnök akadémikus. Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának tagjával a tanári tekintélyről, a fizika tantárgy rehabilitálásáról és az elitiskolák problémájáról beszélgettünk, de azt is megvitattuk, miért fontos, hogy időről időre szülessenek Mozartok. Ónody-Molnár Dóra interjúja.

A vízfej adottság

Változtatnunk kell Budapest jelenlegi irányítási modelljén, ha azt szeretnénk, hogy világvárosként egységes arculata legyen – nyilatkozta a 168 Órának Gerő András. A történész nemrég az Élet és Irodalomban megjelent írásában fejtette ki koncepcióját, amely szerint a főváros irányításában korszerűsített formában vissza kellene térni a 19. század végi, 20. század eleji struktúrához: egy hierarchikus rendszerhez, amelyben érdemi hatáskörrel működő városvezetés állna egy erős legitimációval rendelkező, közvetlenül választott fővárosi közgyűlés élén, a kerületi önkormányzatok szerepét pedig egy területi alapú elöljárósági rendszer venné át. A mesterségesen gerjesztett Budapest–vidék szembeállítással Gerő nem hajlandó foglalkozni, azt a politikai idiotizmus körébe sorolja.

Orbán forró krumpli

Ilyen választási kampány még soha, sehol sem volt. A kormánypártok már vagy két éve intenzíven korteskednek – néha civil színekben, néha kormánytájékoztatásnak álcázva üzeneteiket –, de nyilaik többségét nem az ellenzékre, hanem vélt külföldi ellenfelekre lövöldözik. Szinte ígérgetni is elfelejtettek, azt csak az utolsó percekben, a hódmezővásárhelyi vereség után kezdték. Addig megelégedtek a menekültek, Brüsszel, Soros György, majd az ENSZ ostorozásával. De vajon létezik-e bármilyen valódi külföldi hatás, vannak-e igazi nemzetközi szereplői a magyarországi kampánynak? Erről kérdeztük a szlovákiai magyar születésű Jarábik Balázst, a befolyásos amerikai agytröszt, a Carnegie Foundation közép- és kelet-európai elemzőjét.

Az apokalipszis a legvalószínűbb opció

Sok ember számára frusztrációt okoz, hogy képtelen betartani a tízparancsolatot, ám ez még mindig kisebb baj, mintha eleve lemondana a küzdelemről, hogy megpróbálja követni az etikai normákat – nyilatkozta a 168 Órának Hargitai Miklós annak apropóján, hogy az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent az És bocsásd meg vétkeinket című regénye. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, a Népszava szerkesztője először jelentkezik szépirodalmi alkotással, amelynek gerincét egy katolikus pap visszaemlékezései és vallomásai adják. A fiktív főhős saját nézőpontjából idézi fel, mi minden hangzik el egy gyóntatófülkében. Aki kérdez: Cseri Péter.

 

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.