2018/09 A harag napja

Bombameglepetés született vasárnap a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson: az összellenzéki támogatással induló független Márki-Zay Péter 15 százalékot (57–42) vert a fideszes jelöltre, Hegedűs Zoltán alpolgármesterre.

2018. február 28., 12:50

Szerző:

Soha többé ne lássam!

Másodfokon, megismételt eljárásban kilenc év börtönbüntetésre és a foglalkozásától való végleges eltiltásra ítélte a bíróság B. Krisztián orvos-kórházigazgatót, aki lúggal öntötte le egykori kedvesének nemi szervét. De még jön a harmadfok. Renner Erika, az áldozat megnyílt a tárgyalássorozatot végigkísérő kollégánknak, Herczeg Szonjának: megrázó vallomás a gyalázatot követő életről, a gyakran reménytelennek tűnő küzdelemről, a mindennapokról.

 

Lapozzon bele!

A harag napja

Bombameglepetés született vasárnap a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson: az összellenzéki támogatással induló független Márki-Zay Péter 15 százalékot (57–42) vert a fideszes jelöltre, Hegedűs Zoltán alpolgármesterre. Elemzésében Lakner Zoltán sorra veszi, milyen okok vezethettek a földcsuszamlásszerű eredményhez, amit a hivatalos közvélemény-kutatási adatok semmilyen formában sem jeleztek előre. Lakner felhívja a figyelmet arra, hogy bár az okok jó részét szabad szemmel is azonosíthatjuk, konkrét kutatások híján nem tudjuk megbecsülni, ezek pontosan milyen súllyal szerepelhettek a választói döntésben, minek volt valódi relevanciája. Figyelemre méltó a kiugróan magas részvételi arány: 2014-hez képest Hódmezővásárhelyen váratlanul színre lépett nyolcezer olyan polgár, akik most a Fidesz ellen voksoltak, ez pedig nagyságrendileg akkora változás, mintha országos szinten hirtelen előkerülne másfél millió új szavazó. Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója lapunknak kifejtette, hogy a hódmezővásárhelyi választás rácáfolt két politikai toposzra: a Fidesz brutális előnyére és a választási apátiára. „Úgy tűnik, nőtt a választói látencia, az ellenzéki oldalon sokan félnek elmondani a pártpreferenciájukat. Korábban ezt nem tapasztaltuk. 2014 előtt, ha betápláltuk a közvélemény-kutatási adatokat a mandátumkalkulátorunkba, a választási eredményhez közeli adat jött ki.” Krekó szerint ezúttal a düh és harag volt az ellenzéki siker meghatározó eleme. Az elemző beszélt Hódmezővásárhely legfőbb tanulságáról is: ha az ellenzéki pártok áprilisban nyerni akarnak, koordinálniuk kell. Összeállítás a 168 Órában.

 

A bosszú forradalma

Egyelőre nem tudni, milyen háttéralkuk zajlottak Kalocsán a Fidesszel, de tény, hogy az ellenzéki városvezetés visszahívta bizottsági posztjairól, és megfosztotta közalkalmazotti jogviszonyától egyik frakciótagjukat, dr. Angeli Gabriellát, az MSZP–Párbeszéd országgyűlési képviselőjelöltjét. Ő volt az, aki nyilvánosságrahozta az OLAF kalocsai közvilágítás-korszerűsítésselkapcsolatos jelentését. Rajnai Attila írása.

 

Nem talicskázzák ki a profitot

Hogy egyes kereskedelmi értékesítési csatornák felfutnak, mások lejtmenetbe váltanak, nem szokatlan: erről szól a változó fogyasztói igény, a piaci verseny. Korábban a bevásárlóközpontok vagy a hipermarketek forgatták fel az erőviszonyokat, majd a webkereskedelem, most meg a diszkontélelmiszer-üzletláncok megjelenése hozott új helyzetet. Annak, hogy az ágazat teljesítményét meghaladva nőnek a bérek és az üzletek valósággal versengenek a dolgozókért, több oka is van: a gazdasági növekedés, a társadalom elöregedése, de főként a magyar munkaerő külföldre vándorlása. Krónikus munkaerőhiány van.

 

Jönnek a c-sek!

Megjósolhatatlan, hogy bő tíz év távlatából föl lehet-e tárni, milyen elképesztő igazságtalanság érte azokat a roma gyerekeket, akiket annak idején balsorsuk a sződi iskolába vetett. A mára már családos, húszas-harmincas éveikben járó emberek máig el-elcsukló hangon beszélnek a velük történtekről. Elmondják: sehova sem akarják felvenni őket, hiszen még a gépeken, a szalag mellett is kell tudni olvasni. Kártalanítást követelnek tönkrement életükért. Per újratöltve. Ónody-Molnár Dóra riportja.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.