2017/50 Nyerő gépek

Egyetlen határidőt sem tudott betartani a Magyar Posta, azaz több tízezer étel- és italautomatából még ezerbe sem szereltette be azt az eszközt, amely továbbítja a forgalmi adatokat az adóhatósághoz. Emiatt a gépeket szabálytalanul működtetőket súlyos bírság fenyegeti, sőt januártól le kell szerelniük az online kapcsolat nélküli automatákat.

2017. december 13., 09:44

Szerző:

A kormányzat megpróbálja elsikálni az ügyet, az adózás rendjéről szóló 2018-as törvényből már kivették az inkriminált paragrafust, amely elvileg felülírta volna az összes határidőt. Csakhogy a nemzetgazdasági miniszternek életben maradt egy rendelete, amely megerősíti a törvényt. A 168 Óra információi szerint mégsem jön a büntetéscunami, ugyanis már készül az új rendelet, amely jövő nyárra tolná ki a bevezetés határidejét. De a történet legizgalmasabb része, hogy az üggyel összefüggésben több milliárd forint állami pénz folyik át a postán keresztül Fidesz-közeli cégekhez.

 

Lapozzon bele!

Szimpátia az ördöggel

Bár a Jobbik évek óta következetesen azt mondja, hogy egyedül is képes lesz leváltani az Orbán-kormányt, néhány hónappal a választások előtt már biztosra vehető, a jelenleg legnépszerűbb ellenzéki alakulatnak ez nem fog sikerülni. Miben bízhat a középre tartó Vona-párt? Esetleg abban, hogy az amúgy is töredezett baloldali ellenzék összeomlik, vagy a Fidesz népszerűsége hirtelen beszakad. Erre utaló jeleket azonban egyelőre nem látni. Összeállításunkban arra keressük a választ, van-e esély a Jobbik és a baloldal összefogására, mi sürgeti és mi akadályozza azt. Egyáltalán: van-e értelme? Politikai elemzők szerint kizárt a hivatalos együttműködés a Jobbik és a többi ellenzéki alakulat között, nyilvános megszólalásaikban a pártok is ezt szajkózzák. Heller Ágnes és nyomában több liberális véleményvezér viszont elkerülhetetlennek tartja a demokratikus oldal választási együttműködését a Jobbikkal a „szent cél”, az Orbán-kormány elzavarása érdekében. Mások – ragaszkodva az elvi politizáláshoz – elutasítják „az ördöggel való cimborálást”. Páros interjúnkban Heller Ágnes és Lendvai Ildikó vitázik. Heller egyebek mellett azzal érvel, hogy a Fidesz nem egy párt, hanem maga a zsarnokság, a Jobbikot viszont akkor is demokratikus pártnak tartja, ha nem szereti a programját. Lendvai szerint viszont a Jobbik valójában a Fidesz 2., és minden érték, amit Orbánék veszélyeztetnek, egy esetleges új koalíciós kormány esetében a Jobbik miatt kerülne veszélybe. Lakner Zoltán elemzésében arra hívja fel a figyelmet: a Jobbikkal való együttműködést szorgalmazók úgy tanítanák meg a demokrata választóknak a Jobbikra szavazást, hogy közben nem látszik a demokrata pártok oldalán az a vonzerő, ami később visszacsábítaná őket. 

 

A meló elvégezve, hol a lóvé?

A nőgyógyászati vizsgálatért és a szülésért fizetett hálapénzt a nők legtöbbször nem utólag és nem köszönetképpen adják az állami intézményekben. A doktor és a kismama valójában hallgatólagos megállapodást köt: az orvosválasztással állandó készenlétet, azaz extra szolgáltatást vásárol. Az íratlan szabályok azonban nem rögzítik, mit várhatnak el egymástól a felek.

 

Jól meghalni az tud, aki jól él

A halál még ma is tabutéma – ez derült ki a Magyar Hospice Alapítvány támogatása körüli vitákból. Halál mindig van és mindig volt, de a különféle korok különféleképpen viszonyultak hozzá: Szerb Antal szerint például volt idő, amikor a kereszténység majdnem a legsötétebb halálvallássá lett. De a barokk már az életöröm egyfajta tobzódásának is tekinthető. Mi a helyzet ma, hogyan félünk tőle és hogyan barátkozunk a halálunkkal? Donáth László evangélikus lelkészt kérdeztük.

 

Deák Dániel: A túlhatalom mindenkit megront

A magyarok többsége elveszítette normális polgári tartását, infantilizálódott, szó nélkül tűri a korrupciót és azt, hogy az állam két lábbal tapos mindennapi ügyeibe. Míg az egészséges lélek külön tudja választani a jót és a rosszat, nálunk legfeljebb elfojtások működnek – mondja lapunknak Deák Dániel. A Corvinus egyetem tanára szerint a hozzánk érkező külföldi befektetők is alkalmazkodtak a jelenlegi politikai berendezkedéshez, az afrikai üzleti modellhez. Sőt, a kutató úgy látja, a következő uniós költségvetési ciklusban a magyarokkal kötött megállapodásba belefoglalhatják Orbán korrupt hadseregét: kifizetik nekik azt a pár millió eurót mint járulékos költséget, és így láncolnak minket a fejlett világhoz.

 

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.