Veszélyes személyiségek

2017. április 12. 06:33 - szerző: Erdélyi S. Gábor

A különleges ügynök könyvet írt. Nem leghíresebb eseteiről, nem emlékiratokat, nem holmi Pitavalt, hanem emberismereti ké­­zi­­könyvet. Az FBI profilalkotójaként az volt a feladata, hogy megítélje: milyen lépésekre kell számítani egy-egy bűnözőnél, mi várható, „mi telik ki” tőle. Ottani statisztikák szerint a bűnelkövetőknek csupán egy százaléka kerül börtönbe, a többi szabadon kószál. Aztán egyszer csak bemennek egy automata fegyverrel az iskolába... Vagy sorozatgyilkosként rejtőznek évtizedekig. Esetleg csak a munkahelyükön terpeszkednek, a családban uralkodnak, lebírnak bennünket.

Összeakadhatunk a hétköznapokban is különböző veszélyes személyiségekkel. E könyv leírások, gyorstesztek, szókincsvizsgálat alapján segít felismerni őket, sőt az elhárítás taktikájára is ad tanácsokat. Néha egysze­­­rűen a hanyatt-homlok menekülést javallja. Ugyanis a veszélyes személyiséget – legyen az bármilyen vonzó – nem tudjuk szeretetünkkel „kigyógyítani”, jó útra téríteni. Viszont rettenetes lelki, érzelmi, anyagi és fizikai hatást gyakorolhat ránk. Nem szabad magunkat feláldozni az „átnevelésükért” – mondja az FBI szakembere. Sem az arrogánsan ego­­centrikus, mindenkin át­­lépő, vezérkedő önimádóért, Nárcisszuszért. Sem a féktelen, zaklató, indulatos, manipulatív, labilis alkatúért. Sem a sértődékeny, bizalmatlan, haragtartó, felfegyverkező paranoidért. Sem a zsákmányra leső, hideg, érzéketlen, irgalmatlan, lelkiismeretlen ragadozó típusért (erőszaktevők, pedofilok, maffiózók stb.).

Természetesen ezek az altípusok keveredhetnek, és a „koktél” még veszélyesebb lehet. Kis Hitlerrel, mini Sztálinnal, fiók Oszáma bin Ládennel bármikor összesodorhat a sors. Tudnunk kell, kik ők! Tudjukkik.

(Joe Navarro: Veszélyes személyiségek. Fordította Gyárfás Vera. Kiadta a Libri.)