Vegabudapest – Útmutató a húsmentes élethez

január 8. 14:15

Most, hogy túl vagyunk az ünnepek alatti temérdek mennyiségű halászlé, töltött káposzta és egyéb, könnyűnek nem nevezhető ételek elfogyasztásán, vonzónak tűnhetnek a húsmentes fogások. A választásban Bede Anna Vegabudapest című könyve segíthet, amely korántsem csak a vegetáriánusoknak szól. A kötet alapját a szerző különböző ismert (volt vagy jelenleg is vegetáriánus) emberekkel való beszélgetései adják (Hegedűs D. Géza, Karafiáth Orsolya, Kovács Patrícia és Gusztos Péter, Péterfy Bori vagy Steiner Kristóf).

Bede Anna szerint ahány személyiség, annyiféle vegetarianizmus létezik. A könyvben szereplők között van, akit az egészséges életmód vezérelt, mások állatvédelemből hagyták el a húst, de akad, akinek ez jelenti a szabadságot. E mellett a könyv olyan budapesti vegetáriánus vagy vegán éttermeket mutat be (Hummus Bar, Nemsüti, Napfényes stb.), amelyek a beszélgetések során hangzanak el, illetve a receptek is ezen helyek valamelyikéhez kötődnek.

– A könyv első mondata ez: „Az én vega Budapestem mindenki Budapestje.” Ez a könyv nemcsak a vegáknak szól, hanem mindenkinek. Mindenből inspirálódhatunk és tanulhatunk, tehát aki kíváncsi arra, hogyan gondolkodik egy másik ember, hol és mit eszik, akkor a kezében jó helyen lesz a könyv – mondta Bede Anna a 168 Órának.

Aki azt gondolja, hogy a húsmentes élet a krumplival és rizzsel ki is merült, annak nagy segítség lehet a konyhában egy-egy olyan recept, mint a gombás bao, a wokos pak choi sült rizzsel vagy az édesburgonyás burger. Bede Anna úgy összegez: akár fogyasztunk állati eredetű ételt, akár nem, a könyv ahhoz nyújt segítséget, hogyan találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb utat.

SZ. E.