Távoli dal közelről – Józan László egyszemélyes előadása

2018. január 30., 12:30

Szerző:

Szabó István Oscar-díjas filmrendező így ajánlotta a Vígszínház Távoli dal című egyszemélyes produkcióját: „Láthatnak egy előadást, amely megmutatja, hogyan lehet megérteni egy embert, megérezni egy ember gondjait, szorongásait. És láthatnak egy fantasztikus fiatal színészt.”

Simon Stephens angol kortárs szerző monodrámáját Józan László játssza – Kentaur díszletei között – a Vígszínház Házi Színpadán. A Távoli dalt Szabó István rendezte, aki előtte sokáig nem dolgozott színházban.

– Eszenyi Enikő igazgató meglepett – mondja Józan László a 168 Órának –, amikor közölte, kitalálta nekem ezt a darabot, friss mű, alig pár éves a nemzetközi színházirodalomban. Hozzátette: keres hozzá rendezőt. Majd egyszer csak előállt az ötletével: Szabó István lesz a rendező, Kentaur a látványtervező. Meghatott az egész. Szabó Istvánnal aztán fél évig csak a szövegkönyvön dolgoztunk. Azt mondta, ő nem is rendez, inkább elemez, a darab igazságát próbálja megtalálni. Nyilván filmes megközelítéssel foglalkozott a monodrámával. Még közelebb hozta a közönséghez. Fantasztikus próbaidőszakom volt vele, új alkotói gondolkodást tanultam tőle.

A Távoli dal egy harmincnégy éves fiatalember története. Családi trauma okán szembenézése magányával, kapcsolataival, egyáltalán önmagával.

– Tükröt mutat azoknak is, akik hárítanák a valódi szembenézést, és inkább a megúszást választanák, hogy ne kelljen bizonyos kérdésekre választ adniuk elsősorban saját maguknak, vagy halogatnának lényeges döntéseket. De arról is szól az előadás, miként lehet kitörnie az embernek a saját magára zárt érzelmi és mentális börtönéből. Időt kell szánni magunkra, nem hagyhatjuk, hogy a környezet diktálja a tempónkat. Nem élheti helyettünk más az életünket – jegyzi meg Józan László.

A Távoli dal legközelebb február 10-én, majd 22-én látható a Vígszínház Házi Színpadán.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.