Sör, zene, irodalom, szerelem – Dübörgő Nagyerdő kulturális színekkel

augusztus 1. 20:08 - szerző: Bécsi Éva

Minden eddigi érdeklődést és a szervezők várakozásait is felülmúlta az idei, jubileumi X. Campus Fesztivál Debrecenben: hatalmas tömeggel indult már az első nap is. Az eseménynek az előző évekhez hasonlóan a debreceni Nagyerdei Stadion és környéke adott otthont. Nemcsak a koncertek vonzottak tömegeket – naponta átlagosan harmincezer látogatót –, hanem az irodalmi estek is telt házzal mentek.

A fesztiválnak ezúttal a korábbiaknál is erősebb kulturális színezete lett, tizenhét programhelyszínen, két nagyszínpaddal, kétszázötvenkét koncerttel, illetve további háromszáz zenei programmal. Miklósvölgyi Péter, a Campus Fesztivál igazgatója azt mondta: ennyire kiegyensúlyozott és szervezett fesztiváljuk nem volt az elmúlt tíz évben.

– Úgy érzem, minden tervünk és újításunk megvalósult. Idén valamennyi nap erős volt látogatószámban, minden azt mutatja, hogy a Campus már nem csak egy hétvégi esemény. Sokan ide is költöztek a rendezvény idejére, és azt hiszem, e mostani siker kitűnő alap a jövő évhez. Nem célunk a nézőszám emelése, még ha örülünk is, hogy nagy az érdeklődés. Ami ennél fontosabb: a cél, hogy egy év múlva még jobb és még komfortosabb legyen a Campus Fesztivál.

A Campus látványos fesztivál. Éjszaka több mint ezer lámpa világított. A Nagyerdő, a Nagyerdei Stadion, a Nagyerdei Víztorony, a harminc méter magas Campus Eye óriáskerék és a többtucatnyi különleges installáció páratlan környezetet teremtett az ország második legnagyobb városának fesztiválján.

FOTÓK: LACZKÓ KORNÉL

A Campuson a zenéé a főszerep. Rock, rap, mulatós, roma, retro, diszkó, táncolós, sírós, megőrülős, eksztázisban tombolós is helyet kapott egy-egy színpad előtt. Mindenki megkaphatta azt, amire borsos árú jegyéért, a még borsosabb árú italok hatására aktuálisan vágyott. A fellépők repertoárjában vannak a kötelezők, például a helyi rocker Lukács Laci és bandája, a Tankcsapda. És persze az új fellépők. Idén a legtöbben a The Prodigy koncertjére voltak kíváncsiak, ez abból is adódhat, hogy akik látták az esemény plakátját és még nem voltak Campus Fesztiválon, azt is hihették, hogy csupán csak egy The Prodigy-koncertet reklámoz. Pedig felléptek más sztárok is: a Lukas Graham, Alle Farben, Bingo Players, 2 Unlimited, a hazaiak közül Rúzsa Magdi, a Halott Pénz, Kowalsky meg a Vega, Majka & Curtis, és több év után újra a Campus színpadára állt a Punnany Massif is. A fesztivál talán legközvetlenebb fellépője Mező Misi volt, a Magna Cum Laude Vidéki sanzon című slágerét a közönség soraiban, a rajongókkal együtt énekelte.

– Nem lesz gond, menjetek, igyatok egy jó sört! – mondta a biztonságiaknak.

A civil programokat is megrohamozták az érdeklődők. A Debreceni Egyetem igazi házigazdaként 2000 négyzetméteren széles körű, minden igényt kielégítő programkínálattal, köztük dumaszínházzal várta az érdeklődőket. A LÉK Irodalmi Kör, hasonlóan a korábbi évekhez, idén is színpadra vitte a hazai fiatal költőket. Jól látszott: reneszánszát éli a magyar kortárs irodalom. Ugyanis ez az esemény is vonzott annyi embert, mint a helyi rockerek.

A Kultér.hu – Dub Székház össz­­művészeti placcán felolvasást tartottak a LÉK műhelyeinek szövegeiből. A fesztivál leghűvösebb pontján, a víz­­torony pincéjében Pogrányi Tibor moderálásában olvasott fel versei közül Juhász Márió, a második kötetén dolgozó LÉK-elnök, Juhász Tibor, illetve Kovács Edward és Énekes András Előd, akinek hamarosan megjelenik első kötete is. „Hajnali részegség, Körúti hajnal, Héja-nász az avaron”, azaz sör, zene, irodalom, szerelem, fesztiválszettek, alulöltözött tinik, fa tövében alvó részegek, óriáskeréken sikító lányok. Campushoz illő.