Soha többé – válaszolta Kulka János a színpadra lépését firtató kérdésre

2018. augusztus 4., 08:24

Szerző:

A Klubrádiónak adott interjút követően most az RTL Klubbal is leült egy beszélgetésre Kulka János, a 2016 áprilisában bekövetkezett stroke-ja, és az azt követő életmentő műtét óta először vállalva televíziós szereplést. A Fókusz péntek esti riportjában a színész és terapeutája arról beszélt, hogy mi történt abban a bő másfél évben, ami a felépüléséhez vezetett.  

Kulka az RTL Klub szavazásra buzdító videójában tűnt fel először márciusban. Az előtt másfél évig kerülte a nyilvánosságot. A színész afáziával küzd, ami az organikus agyi sérülés következtében létrejövő beszédzavar gyűjtőneve. A terapeuta, Varga Sarolta szerint Kulka esetében a probléma nem azzal van, hogy szavakat elfelejtett volna, hanem hogy azokat nem tudja előhívni.

Varga szerint a legfontosabb a terápia során a beszédképtelenség miatti szorongás oldása, amit a terapeuta Kulka által ismert zenékkel akart elérni. A terápia annyira bevált Kulkánál, hogy azóta a Margit kórházban rendszeresek a zeneterápiák, amin a színész is részt szokott venni, mint vendég. 

A riportban megkérdezik, hogy mikor láthatják a nézők újra a színpadon, amire Kulka azt mondja, hogy 

Soha többé.

Filmszerepet viszont szívesen vállalna, sőt, a hírek szerint A Liza, a rókatündér című film rendezőjének, Mészáros Károlynak az új filmjében fel is tűnik majd. „Meglátjuk” – mondta Kulka most az interjúban.

Arról, hogy Kulka mit tervez, a Klubrádióban elhangzott beszélgetés nyomán ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.