Rendszerhibák: Díjeső A marftűi rémnek

március 9. 14:27

Az idei Magyar Filmhéten a játékfilmes kategóriákban Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje kilenc díjat nyert el. A zsűri Szamosi Zsófiát választotta a legjobb női főszereplőnek, a legjobb rendező Sopsits Árpád, a legjobb operatőr Szabó Gábor lett. Kitüntették a film maszkmesterét, Kriskó Ancsát, és a legjobb jelmezért Szakács Györgyit. A martfűi rém zenéjéért Moldvai Márk, a vágásért Kovács Zoltán, a legjobb látványért pedig Dévényi Rita és Sopsits Árpád vehetett át elismeréseket.

A Balázs Béla-díjas filmrendező hét év után készíthette el új játékfilmjét. A fikciós mű megtörtént eseményt dolgoz fel: Martfűn 1957 és 1967 között hat nőt megtámadtak, közülük négyet meggyilkoltak. Ez volt a magyar kriminológia egyik legsúlyosabb bűnügye. Először egy ártatlan embert vádoltak meg a gyilkosságokkal, tizenegy évet ült a börtönben. Újabb nőnek kellett meghalnia ahhoz, hogy a valódi tettest elkapják, majd kivégezzék. Sopsits Árpád korábban azt mondta a 168 Órának: őt elsősorban az ügy politikai-társadalmi háttere érdekelte, a régi rendszerhibák ugyanis ma is aktuálisak.

A martfűi rém itthon már a bemutatása után nézői rekordot döntött, majd sikereket ért el Egyiptomban, Lengyelországban is. A mostani Magyar Filmhéten elért díjesőre az alkotók mégsem nem számítottak.

– A díjak száma azt jelzi, hogy az egész filmes csapat munkáját értékelték, és ez boldoggá tesz. Sok jelenetet Martfűn forgattunk, helyi lakosok statisztáltak a filmben. Az ő támogatásuk és segítségük nélkül ez a film nem jöhetett volna létre – mondta Sopsits Árpád.

A magyar alkotás belga, francia, román nemzetközi filmfesztiválokon is versenyez majd.

S. ZS.