Rangos nemzetközi díjat kapott Fischer Ádám

Megosztva Paul McCartney-val, a Beatles gitároosával.

2018. február 12., 21:44

Szerző:

A világhírű magyar karmester, Fischer Ádám elnyerte a 2018-as Wolf-díjat művészeti kategóriában – írja Facebook-oldalán a Magyar Helsinki Bizottság, amelynek a karmester is tagja. Az elismerést – amellyel 100 ezer dolláros pénzjutalom is jár – a Kossuth-díjas zeneművész Paul McCartney-val, a Beatles gitárosával megosztva kapta.

Ligeti György után Fischer Ádám a második magyar zeneművész, aki részesül az izraeli Wolf Alapítvány által megítélt elismerést, amelyet májusban az izraeli parlamentben, a knesszetben nyújtanak át. Zeneművészeti teljesítménye mellett – írja a MHB – Fischer Ádámot az emberi jogok védelmében játszott szerepe miatt is díjazták. 1998 óta az MHB tagja, többször megszólalt politikai kérdésekben. 2014-ben a Szabadság téren tüntetett a megszállási emlékmű és az orbáni önkény ellen – azt mondta, vérig sérti, hogy egy ilyen förmedvényt lát – , nemrég pedig Kósa Lajost bírálta a „migránsbizniszről” szóló kijelentései miatt.

A Wolf-díjat kilenc kategóriában – mezőgazdaság, kémia, matematika, orvostudomány, fizika, festészet, zene, szobrászat, építészet – osztják ki.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.