Páratlan fotográfia Arany János családjáról – A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása

2018. április 22., 12:52

Szerző:

A hazai fotográfia történetének különleges ritkaságait nézhetjük meg a Petőfi Irodalmi Múzeum nemrég nyílt tárlatán. Egyszerre állítanak emléket Országh Antalnak, aki 1862 végén nyitotta meg Pesten, a Nemzeti Színházzal szemben, és megörökítette a kor legnagyobb hazai színészeit, valamint Erkel Ferencet és Arany Jánost is. A költőről és családjáról készült eredeti fotográfiát a kiállítás kurátora, E. Csorba Csilla művészettörténész találta meg.

– A kép régóta ismert, de az eredetije eltűnt. Nem csoda, mivel Országh Antal fotográfiája mindössze 10x6 centiméteres méretben készült. Az Arany János-emlékév kapcsán még intenzívebbé vált a kutatómunkánk, és kiderítettük, hogy a kép egy magángyűjtőnél van. A PIM megvásárolta tőle az Arany család egyetlen fotóját, amelyet Országh a költő lányának, Arany Juliskának az eljegyzése alkalmából készített.

A mester porcelán fényképészeti technikával alkotta meg a papírképet. Ez munkaigényes, drága eljárás volt, így csak rövid ideig alkalmazták. Viszont olyan jó minőségű fotót lehetett vele előállítani, hogy ezt a 155 éves kicsi képet embernagyságúra tudtuk felnagyítani, úgy, hogy a legapróbb részletek is élesen látszanak – mondta a 168 Órának a kurátor.

A fotón látható Arany felesége, Ercsey Julianna, két gyermekük, László és Juliska a jegyesével együtt. A kép szomorú történetéhez tartozik, hogy az ifjú párnak házasságkötésük után kislánya született, de az édesanya 1865-ben tüdőbajban meghalt. Arany Jánosék nevelték az árván maradt unokájukat, Piroskát, akiről tízéves koráig minden évben fotográfiát csináltattak. Ezekből is látható néhány az Ország(h), város, híres ember – Arany János és a fényképezés című tárlaton, amely május 27-ig látogatható. 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.