Ősi chilei barlangrajzokat fújtak le festékszóróval vandálok

2018. március 13., 08:40

Szerző:

Az Anzota-barlangok 1400 éves rajzait fújták le vandálok festékszóróval. A barlangrajzokat a szakértők szerint már nem lehet maradéktalanul megmenteni, a tisztítás a rajzokat is rongálni fogja – írja a 24.hu az IFLScience beszámolója alapján.

A barlangokat az 1960-as években fedezték fel Észak-Chilében. Az 1400 éves rajzok rengeteg turistát vonzanak a környékre, a barlangok szabadon látogathatóak.

A rajzokat a Tiwanaku kultúra tagjai készítették 1400 évvel ezelőtt, időszámítás szerint 600 körül. A Tiwanaku kultúra tagjai i. sz. 300 és 1150 között lakták a térséget.

A hatóságok már korábban is találtak olyan nyomokat, ami arra utalt, hogy le kellene zárni a barlangokat, de végül nem tettek semmit. A rongálásnak akkor ment híre, amikor egy chilei zenész, Felipe Sandoval megosztotta Twitteren a megrongált rajzokról készült képeit.

Ezután a Chilei Nemzeti Emlékművek Tanácsa felmérte a rajzok állapotát, de a restaurálást egyelőre nem kezdték meg.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.