Láttunk egy hihetetlen gesztust, de Enyedi Ildikó nem nyert – Ez volt a 90. Oscar-díjátadó

2018. március 5., 05:50

Szerző:

Helyi idő szerint vasárnap délután 5 órától tartották a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben az Oscar 90. díjátadó gáláját. Magyarország is izgulhatott, hisz Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről a legjobb külföldi filmre jelölt alkotások között volt versenyben. 

A sztárok egy kicsit fáztak Los Angelesben, hideg, száraz idő, 16 fok volt, estére pedig 7 fokra hűlt le a levegő. A gálát rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték, a helyszínt több sávnyi kordonnal vették körül, a Hollywood Boulevardot másfél kilométeren hermetikusan zárták le. A Los Angeles-i rendőrség 500 embere mellett kint voltak tűzoltók és az FBI ügynökei is. 

Oscar-díjak
Fotó: MTI/EPA/Michael Nelson

Ami a filmeket illeti, a legtöbb jelölést Guillermo del Toro nyolcvanas éveket idéző látványos meséje, A víz érintése kapta, összesen tizenhármat, ebből pedig négy díjat meg is nyert, köztük a legjobb rendező és a legjobb film kategóriákban.

A papírformának megfelelően Frances McDormad lett a legjobb női főszereplő, a férfiaknál Gary Oldman nyert. Meglepetés viszont, hogy Jordan Peele, a Tűnj el! rendezője és forgatókönyvírója megkapta a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó arany szobrocskát. Ő az első fekete győztes ebben a kategóriában.

A Testről és lélekről elől a chilei film, a Fantastic Woman vitte el a legjobb külföldi filmnek járó díjat. Ez a dél-amerikai ország első Oscarja. De nem csak Enyedi Ildikót, más rendezőt is ért csalódás. Greta Gerwig filmje, a Lady Bird Soarsie Ronannel a főszerepben egy díjat sem kapott.

A gála műsorvezetője, az ismert showman és komikus, Jimmy Kimmel volt csakúgy, mint 2017-ben. Nem csak ő a nagy visszatérő, kapott még egy esélyt a két hollywoodi színészlegenda, Warren Beatty és Faye Dunaway is, akiknek a nevéhez a díjátadók valaha a volt legkínosabb blamázsa fűződik (egy évvel ezelőtt ők adták át a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, csakhogy rossz borítékot kaptak, és emiatt először a La La Landet kiáltották ki győztesnek a valójában a a legjobbnak választott Holdfény helyett). 

A gálára a politika is keményen rányomta a bélyegét, Jimmy Kimmel szívesen hallatta a hangját politikai kérdésekben. Az amerikai filmipart megrázó szexuális zaklatási botrány áldozataival vállalt szolidaritási mozgalom, a Time's Up nevében is sokan kiálltak. Ez utóbbi az oka annak, hogy a tavaly legjobb férfi főszereplőnek választott Casey Affleck – akit az ügy központi szereplőjéhez, Harvey Weinstein producerhez hasonlóan molesztálással vádolnak – távol marad a gálától. A hagyomány szerint neki kellett volna átadnia a legjobb női főszereplőnek járó díjat, de ez az ellene szóló vádak fényében enyhén szólva visszatetsző lett volna. James Franco és Kevin Spacey sem ment el.

 

A győztesek, kategóriák szerint:

 

Legjobb film: A víz érintése

Legjobb rendező: Guillermo del Toro (A víz érintése)

Legjobb színész: Gary Oldman (Legsötétebb óra)

Legjobb színésznő: Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában)

Legjobb női mellékszereplő: Alison Janney (Én, Tonya)

Legjobb férfi mellékszereplő: Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában)

Legjobb animációs film: Coco

Legjobb eredeti forgatókönyv: Tűnj el! (Jordan Peele)

Legjobb adaptált forgatókönyv: Szólíts a neveden (James Ivory)

Legjobb idegen nyelvű film: Una Mujer Fantástica (Chile)

Legjobb filmzene: Alexandre Desplat (A víz érintése)

Legjobb betétdal: Coco

Legjobb operatőr: Roger Deakins (Szárnyas fejvadász 2049)

Legjobb vágás: Dunkirk

Legjobb smink: Legsötétebb óra

Legjobb jelmez: Fantomszál

Legjobb látványtervezés: A víz érintése

Legjobb vizuális effektek: Szárnyas fejvadász 2049

Legjobb hangvágás: Dunkirk

Legjobb hangkeverés: Dunkirk

Legjobb dokumentumfilm: Icarus

Legjobb animációs rövidfilm: Dear Basketball

Legjobb élőszereplős rövidfilm: The Silent Child

Legjobb rövid dokumentumfilm: Heaven Is A Traffic Jam On The 405

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

 

05:45 Élő közvetítésünk véget ért. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket. 

05:41 Faye Dunaway és Warren Beatty újra a színpadon a legjobb filmnek járó díjjal. A víz érintése nyeri. Ez a film negyedik díja. – Használd a fantáziád, hogy elmeséld, milyen a való világ. (...) Mexikóban nőttem fel, és soha nem hittem volna, hogy ez egyszer megtörténik. Ez egy ajtó. Rúgd be és gyere – köszöni meg Guillermo del Toro.

 

05:40 Bárcsak nő lennék – mondja Jimmy Kimmel Frances McDormand köszönetnyilvánítása után a hihetetlen jelzővel aposztrofálva a színésznő gesztusát. 

05:30 Jodie Foster mankóval lép a színpadra Jennifer Lawrence mellett átadni a legjobb női főszereplő díját. Azt mondja, hogy a Steven Spielperg rendezte The Posttal a kategóriában jelölt Meryl Streep gáncsolta el. egyszer engem is – kontráz a partnere. A díj végül Frances McDormandé a Martin McDonagh szatírájában, a Három óriásplakát Ebbing határában című filmben nyújtott alakításért. (A filmbeli párbeszéd az őzzel egy kicsit kínos volt, de amúgy teljességgel megérdemelten kapja). Leteszi maga mellé az arany szobrocskát, és Meryl Streeppel az élen a teremben minden nőt arra kér, hogy álljon fel. Ez sokáig emlékezetes gesztus marad, de jellemző, hogy nőként milyen kevesen állhattak fel. 

05:20 Jane Fonda és Helen Mirren adja át a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. A győztes: Gary Oldman

 

Gary Oldman győzelme azt jelenti, hogy a másik brit színészóriás, Daniel Day-Lewis, a Sztanyiszlavszkij-féle módszer terminátora díj nélkül fejezi be a karrierjét. Ő még novemberben jelentette be, hogy a Fantomszál az utolsó filmje. Ez a negyedik Oscarja lett volna férfi főszereplőként.

05:13 Emma Stone érkezik a legjobb rendezőnek járó díjjal. Négy férfi és Greta Gerwig – utal a Lady Bird rendezőjére. Guillermo del Toro kapja A víz érintéséért. Politikai beszédet tart: „Bevándorló vagyok, mint sokan közöttetek. A legnagyobb dolog, amelyet a művészet elérhet, hogy eltörli a vonalakat a homokban. És nekünk ezt folytatnunk kell” – mondja. 

05:10 Nyertem egy Oscart. Mi a fasz van? – még Jordan Peele is meglepődött.

 

05:05 A Pearl Jam énekese, Eddie Vedder játssza el a tavaly októberben elhunyt Tom Petty egyik dalát.

05:03 A legjobb eredeti dal a Remember Me a Cocóból. Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez írta.

04:58 Christopher Walken a színpadon. A hollywoodi legendát óriási ováció fogadja. A legjobb eredeti filmzene díját adja át Alexandre Desplat-nak A víz érintéséért. Azzal köszöni meg, hogy az Oscarokhoz hasonlóan ma az édesanyja is betöltötte a 90. életévét. A Grand Budapest Hotellel 2015-ben nyert már egy arany szobrocskát.

04:51 Keala Settle adja elő A legnagyobb showman betétdalát, a This Is Me-t. Zac Effronnak nagyon tetszik.

04:48 A legjobb operatőr Roger Deakins (Blade Runner 2049). Őt már rengetegszer, ezzel együtt 14-szer jelölték. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott operatőr imponáló életművel a háta mögött. Még Budapestet is megemlíti a köszönetnyilvánításában.

04:37 A legjobb eredeti forgatókönyv Jordan Peele-é a rasszizmus kérdését feszegető szatirikus thrillerért, a Tűnj el!-ért. Mindenkinek megköszöni, aki jegyet vett a filmre. Ő az első színesbőrű, aki díjat nyer a kategóriában. Nagy meglepetés, merész döntés a filmakadémia részéről.

 

A díjat az a Nicole Kidman adta át, aki néhány perccel korábban feltűnően örült a találkozásnak Margot Robbie-val.

04:33 A legjobb adaptált forgatókönyv díját a Szólíts a neveden kapja. Írója a 89 éves James Ivory, ezzel pedig ő a legidősebb Oscar-díjas. A díjat Margot Robbie és Chadwick Boseman adta át.

 

1993-ban James Ivoryt rendezőként nyolc Oscarra jelölték a Napok romjaival, de egyet sem nyert.

04:26 A Time's Up pillanatai következnek. Ashley Judd, Annabella Sciorra és Salma Hayek áll a színpadon. Ők hárman azok közé a színésznők közé tartoznak, akik molesztálással vádolták meg Harvey Weinsteint. A szexuális zaklatás ellen, a női egyenlőségért szólalnak fel.

04:25 Kobe Bryant Oscar-díja miatt kezd kitörni egy kisebbfajta botrány. Őt egy 19 éves nő 2013-ban szexuális zaklatással vádolta meg, a kosárlabdázó pedig elismerte, hogy a nő nem egyezett bele a szexuális kapcsolat létesítésébe. 

04:18 Az előbbi két díjat Maya Rudolph és Tiffany Haddish adta át. Övék a legjobb felvezető beszéd. Papucsban jönnek ki, kézben a tűsarkújukkal, és azon poénkodnak, hogy 8 percen át bírják tűsarkúban. Vezessék ők a 2019-es díjátadót! – követelik sokan a Twitteren.

04:17 A legjobb rövidfilm díját a The Silent Child kapja.

04:12 A legjobb rövid dokumentumfilm a Heaven Is a Traffic Jam On the 405. Alant rögvest meg is lehet nézni.

 

04:03 Jimmy Kimmel közben kitalálja, hogy néhány sztár lepje meg ajándékcsomaggal azokat a moziba járó nézőket, akik fizetnek azért, hogy a sztárok sztárok lehessenek. Egy kicsit tanárként viselkedik, akinek a diákok nem mernek a szemébe nézni. Végül Gal Gadot, Margot Robbie, Armie Hammer és Guilerrmo del Toro tart vele. Egy terembe mennek be, ujjongás fogadja őket. 

03:58 A legjobb vágás Lee Smithé a Dunkirkkel. Ez a film harmadik díja.

03:56 A Blade Runner 2049-é a legjobb vizuális effektek díj.

03:52 Így néz ki a nézőterem reklám közben. Mint egy iskolai szünetben.

 

03:44 A Coco a legjobb animációs film. Rendezője, Lee Unkrich Mexikó népének köszöni meg. Annak a Mexikónak, amelyet Donald Trump fallal akar elválasztani az Egyesült Államoktól.

03:42 A Twitteren sokan fanyalognak, hogy Kobe Bryantnek ezzel több Oscarja van, mint Alan Rickmannek és Steve Busceminek együttvéve. 

03:39 A legjobb animációs rövidfilm kategóriában Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers egykori kiválósága nyer a Dear Basketball-lal. Ő az első NBA-játékos, aki részesül az elismerésben

03:30 A legjobb női mellékszereplő Allison Janney az Én, Tonyával.

 

03:32 Szomorúság van.

Fotó: Merész Márton

03:24 A legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat Rita Moreno adja át, aki ugyanabban a ruhában jelent meg, mint amelyikben 1962-ben a West Side Storyért átvette a legjobb női főszereplőnek járó díjat. Nem a Testről és lélekről, hanem a chilei film, az Una Mujer Fantástica kapja. A Testről és lélekről sikeréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A kudarctól függetlenül hatalmas siker, hogy Magyarországnak egymás után a harmadik évben volt Oscar-jelölt filmje. 2016-ban Nemes Jeles László a Saul fiával nyert, 2017-ben pedig Deák Kristóf a rövidfilmes kategóriában diadalmaskodott a Mindenkivel.

03:11 A legjobb látványterv díját A víz érintése kapja.

02:59 A legjobb hangvágás és hangkeverés díját is a Dunkirk nyeri.

02:51 A Testről és lélekről itthon maradó stábja eközben az Ötkertben izgul a rajongókkal. Maximálisan együttérzünk velük.

Fotó: Merész Márton

02:47 Mary J. Blige adja elő a Mighty River című dalt a Mudbound című filmből. Ő az első, aki a legjobb dal és a legjobb női mellékszereplő kategóriában is jelölt.

02:41 A legjobb dokumentumfilm az Oroszországban állami szinten irányított doppingról szóló Icarus.  

02:32 A legjobb jelmez a Fantomszál jelmeztervezőjéé, Mark Ridgesé. Ironikus, hogy egy divattervező történetével nyeri. A 93 éves Eva Marie Saint adja át, aki Marlon Brando partnere volt A rakpartonban.  

02:27 A legjobb smink díját A legsötétebb óra kapja. A díjat Armie Hammer és Gal Gadot adja át. Gyönyörűek együtt, az egyik győztes, David Malinovski Gary Oldman mellett a macskájának is megköszöni.

02:19 A legjobb férfi mellékszereplő Sam Rockwell. Nagyot játszott a Három óriásplakát Ebbing határában, teljesen magáévá tette az ostoba, bigott vidéki rendőr szerepét, aki végül csak felfogja, mit kell tennie. Minden riválisának megköszöni, köztük annak a Woody Harrelsonnak is, akivel ugyanabban a filmben játszik. Hálát rebeg mindenkinek, aki valaha ránézett egy plakátra.

02:11 Jennifer Lawrence néhány széksor között az egyenes utat választja Meryl Streep felé.

Fotó: Twitter

02:07 Jimmy Kimmel két poénnal kezd. Az első, hogy a tavalyi blamázsért felelős cég, a PricewaterhouseCoopers azt ígéri, fokozottan figyelni fog a borítékokra. „Nyolcvankilenc éven át nem ezt tették?” – firtatja a showman. A másik, hogy Oscar jelenleg a legnépszerűbb férfi Hollywoodban. Hogy miért? Mert világosan lehet látni a kezét – utal a szexuális zaklatási botrányra. Tesz egy oldalvágást Donald Trump elnök, az amerikai fegyverlobbi csendestársa felé is, és mindenkit arra biztat, hogy álljon ki a floridai lövöldözés áldozatainak mozgalma mellett.

1:55 Jane Fondához hasonlóan Fehérben érkezik Margot Robbie is. Az ausztrál színésznő a legjobb női főszereplő díjáért van versenyben az Én, Tonyával.

01:50 Gary Oldmantől azt kérdezik, felismeri-e saját magát A legsötétebb órában, Winston Churchill szerepében. A szeme hasonlít – válaszolja a színész az ABC riporterének elég bornírt kérdésére. A szerepet először állítólag nem is akarta elvállalni, mert túl sokat kellett volna híznia. Naponta három órán át öltöztették és sminkelték a szerep miatt.

Fotó: Reuters/Mario Anzuoni

01:45 Megérkezett Borbély Alexandra, Enyedi Ildikó és Mécs Mónika is.

01:30 Érkeznek a sztárok a vörös szőnyegen. A legnagyobb feltűnést valószínűleg Jane Fonda fehér estélyije, Nicole Kidman hatalmas kék masnija és Whoopi Goldberg zsebbel ellátott ruhája kelti.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.