Oliver Sacks ébredései – Neurológia és irodalom

augusztus 6. 14:01 - szerző: S. ZS.

A világhírű neurológus és best­­selleríró, Oliver Sacks két éve hunyt el 82 éves korában. Brit zsidó családból származott, szülei is orvosok voltak. Sacks 18 évesen bevallotta a szüleinek, hogy a saját neméhez vonzódik, mire anyja azt mondta: „Undorító vagy, bárcsak meg sem születtél volna.” A fiú otthagyta a családját, és Amerikába ment. Drogozni kezdett, s lelki egyensúlyát a súlyemelésben és ötven évig tartó pszichoterápiában találta meg.

A hatvanas években egy New York-i kórházban az encephalitis lethargica kiváltó okait kutatta. E betegek év­­tizedek óta szoborszerű, meg­­merevedett állapotban vegetáltak az osztályon, nem tudtak mozogni, sem kommunikálni. Sacks gyógyszeres kezelésére azonban az élőhalottak felébredtek. Róluk írta meg Sacks az Ébredések című könyvét, amelyből Robin Williams és Robert De Niro főszereplésével mozifilm is készült.

Az orvos tizenhárom könyvet írt, az utolsó, a Hála az elmúlással való szembenézés költői esszéi. Sacks 2015-ben tudta meg, hogy gyógyíthatatlan rákbeteg, s erről publicisztikát közölt a The New York Timesban. Azt is írta: „Nem tehetek úgy, mintha nem félnék. De a meghatározó érzésem a hála. Szerettem és szerettek, sokat kaptam, de cserébe adtam is. Mindezeken túl pedig érző lény vagyok, egy gondolkodó állat ezen a gyönyörű bolygón, és már önmagában ez hatalmas megtiszteltetés és kaland volt.”

A Hála nemrég magyarul is megjelent a Park Kiadónál. Vezetője, Rochlitz András a 168 Órának elmondta:

– Az orvostörténetek külön irodalmi műfaj, s nálunk is nagyon sikeresek. Sacks a közönség számára is érthe­­tően, elbeszéléseken keresztül akarta bemutatni a betegek és a saját sorsát is. A Hálából az is kiderül, hogy a szerzője nemcsak nagyszerű tudós, de nagyszerű ember is volt.