„A brutális hatalmú férfiak ideje lejárt” – Feketében vonultak a világsztárok a Golden Globe díjátadójára

Hosszú árnyékot vetett a Harvey Weinstein körül kitört botrány, a szexuális zaklatás áldozataival vállalt szolidaritás jegyében a 75. Golden Globe-gálára mindenki feketében érkezett. Oprah Winfrey felemelő beszédet tartott, Natalie Portman világhírű rendezőket hozott zavarba, a Hatalmas kis hazugságok és a Három óriásplakát Ebbing határában nagyot nyert.

2018. január 8., 06:00

Szerző:

Vasárnap este (magyar idő szerint hétfő hajnalban) tartották a 2018-as hollywoodi gálaszezon első nagy eseményét, a Golden Globe díjátadóját. Ez a külföldi tudósítókból álló szervezet, a HFPA díjátadója, a március 5-én tartandó Oscar-gála mellett az amerikai filmiparnak a második kiemelt jelentőségű felvonulási terepe, amelyet most a 75. alkalommal rendeznek meg a Beverly Hills-i szállodában, a Beverly Hiltonban.

Fotó: REX/Shutterstock

Bár Nicole Kidmantől Gary Oldmanen át Michelle Pfeifferig több világhírű színész is a jelöltek között szerepelt, ami a leginkább rányomta a bélyegét a díjátadóra, az filmiparban és máshol szexuális zaklatás áldozataivá válókkal és a #MeToo mozgalommal vállalt szolidaritás volt, amelynek a jeleként mindenki feketét viselt a díjátadón. A mozgalom októberben indult az útjára, amikor néhány színésznő – először Rose McGowan és Ashley Judd, később Uma Thurman és decemberben Salma Hayek is – nyíltan szexuális zaklatással vádolta meg az egyik prominens filmstúdió, a Miramax vezetőjét, Harvey Weinstein producert. Ő belebukott a világszerte visszhangzó – és Magyarországon is hullámokat vető – botrányba, Times's Up néven pedig 15 millió dollárból alapítványt hoztak létre a szexuális zaklatás áldozatainak a a támogatására és a nők munkahelyi diszkriminációja elleni küzdelemre. Rengeteg színésznő, Gal Gadot, Holly Hunter és Saoirse Ronan is jelezte, hogy feketében megy el a díjátadóra, Natalie Portman és Eva Longoria közös Instagramban-posztban állt ki a Time's Up mellett, és szolidaritásra szólított fel Jennifer Lopez és Mark Ruffallo is. A díjátadóra elment Meryl Streep is, akit nemrég Rose McGowan azzal vádolt meg, hogy évtizedeken át tudta, Harvey Weinstein mit művel a nőkkel, csak nem állt a nyilvánosság elé. háromszoros Oscar-díjas színésznő elutasította ezt a feltevést.

 

Kérdés volt az is, hogy a díjátadó műsorvezetője, az NBC késő esti show-jából ismert Seth Meyers mihez kezd a meglehetősen hűvös hangulattal. Ő korábban a Hollywood Reporternek azt mondta, hogy nem fogja kerülni a szexuális zaklatás témáját, a politikai poénokat viszont igen, egyszerűen azért, mert a #MeToo-nak most több jelentősége van, mint annak. ami Donald Trump elnök körül történik a Fehér Házban. Hozzávetőlegesen tíz poént fog elejteni az est folyamán a monológjában – fűzte hozzá. 

Ahhoz a farkasordító hideggel érkező ítéletidőhöz képest, amely máshol tombol az Egyesült Államokban, Los Angelesben kellemes idő, 23-24 Celsius-fok volt, lágy szellő fújdogál, csak a Santa Monica Boulevardnak a Beverly Hilton mögött húzódó szakasza hasonlított háborús övezetre a rendkívüli biztonsági intézkedések miatt – jegyezte meg a Variety.

Ami a legjobb külföldi filmnek járó Golden Globe-ot illeti, Enyedi Ildikó gyönyörű filmje, a Berlinálén az Arany Medvét elhódító Testről és lélekről nem szerepelt a jelöltek között, a HFPA 93 tagja nem válogatta be a legjobbak közé, de az Oscar-díjra még van esélye, az amerikai filmakadémiánál ugyanis már ott van a legjobb kilenc külföldi film között. Az csak január 23-án derül ki, hogy a végső jelöltlistát jelentő legjobb öt közé beválogatják-e.

 

PERCRŐL PERCRE

 

06:00 Élő közvetítésünk véget ér. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

05:45 A hat nagy győztes – A szolgálólány meséje, a Három óriásplakát Ebbing határában, A víz érintése, a Hatalmas kis hazugságok, a Lady Bird és A csodálatos Mrs. Maisel – mindegyikének nő a főhőse. A nagy vesztes a Tűnj el! volt. 

05:40 Az est fénypontja egyértelműen Oprah Winfrey beszéde volt. Annyira, hogy újra felvetődött, amivel kapcsolatban Seth Meyers korábban elengedett egy poént, hogy induljon a 2020-as amerikai elnökválasztáson. A Twitter biztosan ezt akarja.

 

05:10 Négy. A Három óriásplakát Ebbing határában a legjobb drámának járó díjat is megnyeri. Ezt Barbra Streisand adta át.

05:05 Frances McDormand a legjobb drámai színésznő. Ez ma este a Három óriásplakát Ebbing határában harmadik díja. A színésznő a kategória mindegyik másik jelöltjét – Meryl Streepet, Michelle Williamst, Jessica Chastaint és Sally Hawkinst – meghívja egy tequilára. „Nagyszerű volt itt lenni ma este, részeként a filmiparban kezdődőd szerkezeti változásnak. Higgyétek el nekem, hogy a nők ma nem a kaja miatt jöttek el ide. Hanem a munkáért, amelyet elvégeztünk” – mondta.

04:57 Gary Oldman a legjobb drámai színész A legsötétebb óra című filmben nyújtott alakításért. a második világháborús politikai thrillerben Winston Churchill brit miniszterelnököt játssza, a díja pedig némileg ironikus annak a fényében, hogy egy 2014-es Playboy-interjú alatt még fennhangon röhögött a HFPA-n, és azt mondta, Golden Globe-ot nyerni semmit nem jelent

04:52 Sem Ridley Scott, sem Christopher Nolan nem volt túlságosan elragadtatva a Portman-féle megjegyzéstől a csak férfi rendezőkről. 

És Steven Spielberg sem.

 

04:47 És ez csak az első volt, a Lady Bird a legjobb musical vagy vígjáték díját is elviszi. 

04:41 A Lady Bird azért nyer díjat, Saoirse Ronan a legjobb színésznő musical és vígjáték kategóriában.

04:34: Legjobb TV-film vagy limitált sorozat: Hatalmas kis hazugságok. 

04:30 Az egyedüli nő, aki a Golden Globe 75 éves történetében rendezői díjat nyert, Barbra Streisand volt 1984-ben a Yentl című filmjéért. 1943 óta összesen hétszer jelöltek nőt ebben a kategóriában.

04:25 Guillermo del Toro a legjobb rendező A víz érintése miatt. A díját Natalie Portman adja át, aki nyíltan, nyilvánvaló gúnnyal jegyzi meg, hogy ez az a kategória, amelyben a HFPA csak férfiakat választott jelöltnek. Azt tényleg senki nem értette, hogy a Saoirse Ronan főszereplésével készült Lady Bird rendezőnőjét, Greta Gerwiget miért ejtették. Ettől függetlenül ezt a díjat simán lehetett Guillermo del Torónak adni. A rendező arról beszél, hogy mennyire vonzódik a szörnyszülöttekhez – ezt tanúsította a korábbi remekműve, A faun labirintusa is –, és hogy a filmjei valójában megmentették az életét.

04:21 Közben a Twitteren kitört egy kisebbfajta vihar a Három óriásplakát Ebbing határában forgatókönyvírói díja miatt. „Nem lehetne vége annak, hogy fehér férfiak menőnek érezzék magukat azzal, hogy egy karakterük kimondja az N-szót? 2018 van, az Isten verje meg” – firtatja valaki. „Power Point-prezentáció a fehér középszerűségről” – bírálja másvalaki a film mondanivalóját ezzel kapcsolatban.

 

04:05 Az életműdíjat, a Cecil B. DeMille-díjat Oprah Winfrey kapja. „Az ő neve egy ige, egy jelző és egy életérzés – mutatja be a díjat átadó Reese Witherspoon az amerikai média királynőjét, a világ első fekete multimilliárdosát és egyik legbefolyásosabb asszonyát. Ő az első fekete nő, aki részesült aza elismerésben. Hatalmas ováció fogadta, amely után szép, felemelő beszédet tartott arról, hogy a „brutális hatalmú férfiak” ideje lejárt, és méltatta azokat a nőket, akiknek éveken át el kellett tűrniük a szexuális zaklatást. Említést tett Sidney Poitierről, az első fekete színészről, aki megkapta a legjobb férfi színésznek járó Oscar-díjat, és a médiáról is, amely most „ostrom alatt áll”, de az igazság a legnagyobb hatású eszköz, amely a kezünkben van. (A teljes szöveget angolul ide kattintva lehet elolvasni.)

 

03:57 Legjobb televíziós sorozatszínész, musical és vígjáték kategória: Aziz Ansari. Sorozata a Master of None tavaly nyert a kategóriában, főszereplője tavaly is jelölt volt, de akkor nem nyerte el a díjat.

03:57 Legjobb televíziós sorozat, musical és vígjáték kategória: A csodálatos Mrs. Maisel.

03:50 Ewan Mc Gregor a legjobb színész TV-film és limitált sorozat kategóriában. Őt eddig már négyszer jelölték, a harmadik évadánál tartó Fargo sorozatként is tényleg hatalmas. Mindegyik évada az. 

03:45 A legjobb külföldi film díját a Diane Kruger főszereplésével készült német-francia koprodulció, az Aus dem Nichts nyeri el. A német színésznő egy özvegyet játszik benne, aki bosszút esküszik, miután a férfját és a fiát elveszíti egy pokolgépes merényletben. 

03:37 A Három óriásplakát Ebbing határában második díja. Martin McDonagh kapja legjobb forgatókönyért. 

03:31 Allison Janney a legjobb női mellékszereplő. Az Én, Tonya az amerikai műkorcsolyázó, Tonya Harding történetét meséli el, aki az 1994-es lillehammeri téli olimpia előtt megverette a csapatbeli riválisát, hogy ő legyen az első számú versenyző. 

03:20 A legjobb animációs film a Coco.

03:15 Itt a Hatalmas kis hazugságok harmadik Golden-Globe-ja. Laura Derné a legjobb női mellékszereplő díja drámai sorozatban. Ő arról beszél, milyen fontos megtörni a hallgatást, ha valaki szexuális zaklatás áldozata lesz.

03:10 Nagy meglepetésre James Francoé a legjobb férfi filmszínész díja. Filmje, a Disaster Artist – amelyet ő írt és rendezett is – a világ legrosszabb mozgóképes alkotásának kikiáltott melodráma, a 2003-as The Room készüléséről szól. Beszédében azoknak rebeg hálát, akik segítettek, hogy jobb rendező legyen. Ezt Hugh Jackman tátott szájjal hallgatja.

 

A várakozások szerint ezt a díjat egyébként Daniel Kaluuyának kellett volna kapnia a kitűnő társadalmi szatírában, a Tűnj el!-ben nyújtott alakításáért.

03:05 A legjobb eredeti dal díját a This Is Me (The Greatest Showman) kapja a P. T. Barnum, életéről szóló hasoncímű filmért. A főszerepét Hugh Jackman játssza.

03:01 A legjobb filmzene díját Alexandre Desplat kapja. A film, A víz érintése Guillermo del Toro romantikus meséje 1962-ben az Egyesült Államokban játszódik. Egy takarítónő és egy rejtélyes kísérleti alany, egy kétéltű férfi szerelméről szól egy szigorúan őrzött kormányzati laboratóriumban.

03:00 Alexander Skarsgård nyeri a legjobb férfi mellékszereplő díját a drámai sorozat kategóriában. A Hatalmas kis hazugságokban ő játssza Nicole Kidman férjének a szerepét, aki fel sem fogja, hogy abúzus, amit művel. A svéd színész azokat a kirívóan tehetséges nőket méltatja, akikkel együtt dolgozhatott a sorozat elkészítésekor. 

02:50 A legjobb drámai sorozat: A szolgálólány meséje.

02:45 Sterling K. Browné a legjobb drámai sorozatszínész díja. Ő az első fekete színész, aki Golden Globe-ot kap ebben a kategóriában. A Rólunk szól-ban játszik, amely négy család összefonódó történetét mutatja be, és hetente 15 millió nézőt ültet a képernyők elé az Egyesült Államokban.  

02:40 A HFPA elnök asszonya, Meher Tatna lép a színpadra. Seth  Meyers stabil géniuszként mutatja be. Ez egy kiszólás Donald Trumpra, az egyre inkább megkérdőjelezhető épelméjűségű amerikai elnök ugyanis saját magát méltatta így nemrég egy Twitter-bejegyzésben. Az elnök asszony arról beszél, milyen kiemelt jelentőséget visel az újságírók munkája és védelme, amelyet két, egyenként egymillió dolláros pályázattal is támogatnak.

02:35 A legjobb drámai sorozatszínésznő Elizabeth Moss A szolgálólány meséjében nyújtott alakításával. A Hulu disztópiája az év egyik filmes szenzációja volt, abszolúte megérdemelt díjról van szó. 

02:30 Az est első meglepetése, hogy Rachel Brosnahan kapja a legjobb tévésorozat-színésznő díját musical és vígjáték kategóriában. Az Amazon sorozata, A csodálatos Mrs. Maisel az ötvenes években játszódik. Egy nőről szól, akit a férje elhagy, hogy stand-up komikus legyen, csak közben kiderül, hogy a feleségének sokkal nagyobb tehetsége van ehhez.

02:25 Sam Rockwellé a legjobb férfi mellékszereplő díja. A film, amelyért kapta a Három óriásplakát Ebbing határában egy anyáról szól, aki óriásplakátokon bírálja egy város rendőrségét, amiért nem akarják megtalálni a lánya gyilkosát. Főszereplője, Frances McDormand valószínűleg meg fogja kapni a legjobb drámai színésznőnek járó díjat. „Ez a film a részvétről szól, és azt hiszem, arra szükségünk van mostanában” – hangzik a köszönő beszéde.

Fotó: MTI/AP/NBC/Paul Drinkwater

02:20 Az első díj Nicole Kidmané. Az HBO kiváló sorozatában, a Hatalmas kis hazugságokban nyújtott alakításáért nyeri a legjobb drámai színésznő díját TV-film és limitált sorozat kategóriában. Kötelező győzelem volt-, egy a párkapcsolatában rengeteg abúzusnak kitett nő szerepét játssza. A „nők erejének” és az édesanyjának ajánlja a díjat, aki részt vett a nőjogi mozgalmakban. 

02:15 Nyilván kap néhány kemény beszólást Harvey Weinstein is. „Az elefánt, akai nincs itt a porcelánboltban” – mondja róla a műsorvezető, hozzáfűzve, hogy ő lesz az első híres halott, akinek a neve hallatán a közönség fújolni fog – akkor is, amikor húsz év múlva az amerikai filmipar halott nagyságairól  szóló részben említik.

02:10 Seth Meyers tökéletesen indít. „Jó estét, hölgyeim és még itt lévő uraim” – kezdi a beszédét, utána pedig azt mondja, hogy régen féltek ennyire fehér férfiak Hollywoodban, mint most. Elejt egy gyenge poént arról, hogy a marihuána most már legális Kalifornia államban, a szexuális zaklatás viszont nem

01:50 Ami a színészeket illeti, közülük a hagyományosan viselt fekete öltönyhöz sokan fekete inget vettek fel. Így tett Justin Timberlake, Willem Dafoe, Jason Bateman, Common, Ewan McGregor, Norman Reedus, Kit Harrington és Chris Hemsworth is. Jude Law és  James Franco kitartott a fehér ing mellett. 

01:45 Tényleg mindegyik színésznő feketében érkezik. Hosszú a lista. Meryl Streep, Catherine Zeta-Jones, Angelina Jolie, Michelle Pfeiffer, Alicia Vikander, Jessica Chastain, Jessica Biel és Gilian Anderson is szolidáris a #MeToo mozgalommal. Az is ritka, hogy valamelyikük a feketéhez más színű kiegészítőt viseljen. Isabelle Huppert flitterrel teleszórt, csillogó fekete estélyije is kirí a visszafogott, a leginkább temetést idéző összképből.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.