Megnyílt a Central Galéria első kiállítása

2017. október 24., 13:34

Szerző:

Október 14-én, A félelem megeszi a lelket premierje előtt nyílt meg az Átrium emeletén található új kortárs képzőművészeti kiállítóhely, a Central Galéria első tárlata, Somewhere over the Rainbow címmel, Alföldi Róbert 1940 és 1970 közötti színezettfotó-gyűjteményéből, illetve a művész saját, a technikára reflexióként készített alkotásaiból.

Alföldi Róbert értékmentő szándékkal kezdte felkutatni Magyarországon és szerte a nagyvilágban a speciális technikával, utólag, kézzel színezett fényképeket, melyek a negyvenes–hetvenes évek életének idealizált lenyomatát mutatják. A kiállítás a beszerzett anyagból ad széles merítést – nemzetközi gyűjteményt láthatunk, hiszen nemcsak Európában, hanem a világ minden táján éltek ezzel a különleges technikával. A színezett képeket soha nem tartották művészileg értékes alkotásoknak, a kommerszhez kapcsolták őket, ám jól reprezentálják egy kor vágyait és boldogságkeresését. A tárlatot megnyitó Gadányi György fotótörténész szerint egy jó szemű gyűjtőre van szükség, aki megérzi ezeknek a műveknek a jelentőségét, a különleges hangulatát, és kontextusba tudja helyezni az idealizációt.

A Central Galéria – amely főtámogatója, a Central Médiacsoport után kapta a nevét – első kiállítása, amely a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közösen valósult meg, november 30-ig látogatható, a színház nyitvatartási idejében. Alföldi Róbert a kiállítás megnyitóján vázolta a galéria további programját is – az évadban összesen négy kiállítást tervez, kapcsolódva a színház bemutatóihoz. 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.