Megijedt a Fidesz a tiltakozástól, egyhangú támogatással fogadták el Jordán Tamás új pályázatát

A szakmai bizottság döntött, egyhangúlag javasolják, hogy a közgyűlés újra őt nevezze ki a szombathelyi Weöres Sándor Színház élére. Eperjes Károly távolmaradással tüntetett.

2017. június 7., 18:47

Szerző:

Szombathelyen a szakmai bizottság szerdán tárgyalta Jordán Tamás pályázatát az általa alapított Weöres Sándor Színház igazgatói posztjára. A pályázatra a hét bizottsági tag mindegyike az áldását adta, ami azt jelenti, egyhangúlag javasolják a közgyűlésnek, hogy újra Jordán legyen a színház igazgatója – írja a nyugat.hu.

Fotó: MTI / Kollányi Péter

Jordán Tamás 2007-ben alapította és azóta is vezeti a szombathelyi Weöres Sándor Színházat, amelynek az igazgatói posztjára decemberben írt ki pályázatot a fideszes többségű városi közgyűlés. Erre az alapítón kívül csak a Balázs Béla-díjas filmrendező, Dér András jelentkezett Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának a támogatásával. Jordán Tamás a határidő lejárta után, márciusban nyilvánosságra hozta a maga pályázatát, Dér András pedig visszalépett, miután kiszivárogtatták az övét, Jordán Tamás azonban ennek ellenére nem nyerhette el a tisztséget. A kérdésről szóló közgyűlési ülésen ugyan nem ment át Puskás Tivadar polgármester javaslata, hogy érvénytelenítsék a pályázatot, de ő sem szerezte meg a voksok többségét. A botrányban a magyar színházi világ szinte egy emberként Jordán Tamás mellé állt, Szombathelyen több százan is tüntettek a kinevezéséért, Törőcsik Mari videoüzenetben, Gáti Oszkár közleményben biztosította támogatásáról a színházalapítót, és a városvezetés végül úgy döntött, hogy Jordán Tamás mandátumát 2018. szeptember 30-ig meghosszabbítják, de újra kiírják  a pályázatot. Ezt az új pályázatot hagyta most jóvá a szakmai bizottság. amely a következő közleményt adták ki:

„Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2017. március 27-én pályázati felhívást fogadott el a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. ügyvezetői igazgatói álláshelyére. A pályázati felhívásra határidőben egy pályázó, Jordán Tamás nyújtott be pályázatot. A színházi szakmai bizottság június 7-én délután Szombathelyen, a városházán tartotta ülését. A szakmai bizottság Jordán Tamás pályázatát értékelte, és egyhangúlag, hét igen szavazat mellett azt támogatta. A szakmai bizottság és az önkormányzat illetékes bizottságainak véleménye ismeretében a közgyűlés bírálja el az ügyvezető igazgatói pályázatot.”

A politika mindvégig keményen rányomta a bélyegét az ügyre, az egyhangú támogatásnak viszont most két pikáns mellékzöngéje is van. Az egyik, hogy a szakmai bizottság mai ülésen ott volt Koczka Tibor fideszes alpolgármester, aki a Jordán mandátumának meghosszabbításáról szóló márciusi közgyűlési szavazáson egyedüliként nemmel szavazott. A másik, hogy az Orbán-kormány feltétlen hívének számító Eperjes Károly – aki a Jordán-ügy kapcsán korábban úgy nyilatkozott, hogy „be kéne fejezni ezt a demokráciásdit”, ennek politikai kérdésnek kell lennie, vidéken a városvezető döntsön, hogy milyen színház van – el sem ment a bizottsági ülésre.

Jordán Tamás egyedüliként pályázott a színház-igazgatói posztra, az új kinevezés 2018. október 1-jétől 2021. január 31-ig szól. A januárban beadott pályázatát teljesen átírta, több új elem is feltűnik a mostani anyagában:

 

    • Régiós kortárs drámafesztivál megrendezésével és testvérvárosi együttműködéssel segítenék, hogy Szombathely elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet,

 

    • egyes bérletek nem négy, hanem öt előadást tartalmaznak, ezek egyike pedig egy kamaraopera, Rossini A sevillai borbély című vígoperája a 2017/2018-as szezonban,

 

    • drámapedagógiai foglalkozásokat tartanának a Nagy Lajos Gimnázium diákjainak,

 

    • tagságot akar az Európai Színházi Konvencióban.

 


„Köszönöm ennek a méltatlan eljárásnak, hogy hitet öntött belém. Úgy látszik, mégiscsak fontos a színház, ha a politika ilyen erővel harcol a megszerzéséért” – nyilatkozta az ügyről Jordán Tamás a lapunknak adott interjújában. A színházigazgató mellett nemrég határozottan kiállt Alföldi Róbert is, aki éppen a szombathelyi teátrumban rendezi Volponét. A darab címszerepét Jordán játssza.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.