Meghalt Tom Petty

A Tom Petty and the Heartbreakers frontembere 66 éves volt.

2017. október 2., 23:31

Szerző:

Elhunyt Tom Petty, a legendás amerikai rocker.

A Tom Petty and the Heartbreakers frontemberének a halálhíréről először a TMZ magazin adott hírt, majd a CBS televízió is megerősítette.

A 66 éves, floridai születésű zenész és dalszövegíró vasárnap este a malibui otthonában esett össze. Leállt a szíve, elveszítette az eszméletét, nem lélegzett és nem volt pulzusa. A Santa Monica-i egyetemi klinikára rohammentősök vitték, ahol lélegeztetőgépre kapcsolták. Már nem nyerte vissza eszméletét. Helyi idő szerint hétfőn délután meghalt.

Petty és együttese az 1970-es években lett híres, több mint 60 millió lemezt adtak el, 2002-ben bekerültek a clevelandi Rock and Roll Hall of Fame múzeumba is.  Petty szólóénekesként is, megállta a helyét a Free Fallin' című dala például világsláger lett.

A művész és zenekara utoljára a múlt hétfőn lépett fel, az együttes fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából rendezett, 24 szövetségi államot érintő koncertsorozat keretében. Tavaly decemberben a Rolling Stone magazinnak Petty azt mondta, hogy előreláthatólag ez a mostani lesz a zenekar utolsó nagy turnésorozata. „Nagyon valószínű, hogy továbbra is játszunk majd, de hogy egyetlen turné alatt 50 koncertet adjunk, ezt nem hiszem” - fogalmazott. Hozzátette, hogy a csapat valamennyi tagja a hatvanas évei vége felé jár, és ő is most már többet szeretne foglalkozni az unokájával. „Nem akarom már az életemet úton tölteni, ez a turné is négy hónapig távol tart majd a családomtól” – nyilatkozta.

Pettynek három  szólóalbuma, a Tom Petty and the Heartbreakersnek pedig 13 albuma jelent meg. A legutolsó szólóalbumát, a Hypnotic Eye-t 2014-ben adta ki.

A halála utáni első emlékezések felidézik, hogy Petty fellépett - mások mellett - Bob Dylannel, George Harrisonnal és Roy Orbisonnal is, az 1980-s években alapított Traveling Wilburys nevű szupergrupjában Dylan, Harrison és Orbison mellett szerepelt Jeff Lynne is.

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.