Meghalt Szigethy András

július 31. 11:31 - szerző: Krajczár Gyula

Egy-egy mondattal képes volt megfordítani, amit addig a valóságnak hittünk.

Meghalt Szigethy András. 73 éves volt, egykor nagy újságíró.

Régóta nem írt, nem mutatkozott. Pedig aki ismerte, annak hiányzott. A legkedvesebb ember volt, s ez a karakter természetesen jelent meg az írásaiban. Már a szocializmus fűrészporral vegyített újságírásán is sikerült valamit átsugároznia, a kilencvenes években pedig kivirult az írástechnikája. Nehezebben birkózott a történelemmel, talán azért, mert nagyon is komolyan vette. Sok mindent közelről látott, ha nem vett is benne részt. S még akkor is birkózott, amikor a valódi viadorok már nem éltek, vagy régen más sportágba kezdtek.

E küzdelem terméke volt a Kádár János vívódásairól szóló Kegyelem című drámája, amelyet sikerrel játszottak. Az irodalomba próbált bújni a saját problémái elől. Igazi természete azonban az újságíróé volt. A legapróbb érzékeléseiről is azonnal tudta, hogy az milyen műfaj, s hova való az újságon belül. Egy-egy mondattal képes volt megfordítani azt, amit addig a valóságnak hittünk. A 168 Órába is írt, igazi pályája azonban a Népszabadság volt.

Egy nagy pálya nagy játékosa volt.

Szigethy András Jászapátiban született 1944. november 10-én. Volt filmgyári állatidomár, Ganz-gyári segédmunkás, 1969-ben lett újságíró a Heves Megyei Népújságnál, közben első osztályú teniszjátékos volt, majd megint gyári munkás, teniszedző. 1983-ban az Ifjúsági Magazin olvasószerkesztőjeként, 1984-ben bútorszállító segédmunkásként dolgozott. 1985-től a Népszabadság újságírója, később veszprémi tudósítója, majd főmunkatársa. Tanított a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémiáján, írt a diákoknak műfajelméleti szakkönyvet. A Kegyelem című drámáját 1998-ban mutatta be a Veszprémi Petőfi Színház, majd a Pesti Színház saját társulatával, de két veszprémi főszereplővel (Kádár: Blaskó Péter) játszotta. Novellái A delfinek bűntudata címmel jelentek meg 1995-ben. Teniszregény című regénye 2006-ban, a Krokodilfa 2009-ben jelent meg.