Létay Dóra az Üvegcipőről – Átadták az idei Sztankay István-díjat

2017. június 23., 20:31

Három éve hunyt el Sztankay István, aki 1991-től nyugdíjba vonulásáig a József Attila Színház emblematikus alakja volt. Halála után özvegye, Sztankay Bedők Beáta és az angyalföldi teátrum igazgatója, Nemcsák Károly a nemzet színészének emlékére díjat alapított, amelyet az évad legjobb alakítását nyújtó társulati tag kaphat meg minden évben.

Az idei kitüntetett Létay Dóra. A színésznő a 168 Órának elmondta: amikor 2013-ben a József Attila Színházhoz szerződött, Sztankay István már nem vállalt fellépéseket, így nem játszhattak együtt.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

– Néhányszor azért találkoztunk, és Pista mindig nagyon kedves volt. Gyerekkorom óta ő volt a nagy kedvencem: filmsztárarca, gyönyörű orgánuma, humora és szakmai profizmusa lenyűgözött.
A színház februárban mutatta be Huszti Péter rendezésében Molnár Ferenc Üvegcipőjét. Létay Dóra most az elismerést Adél szerepéért kapta.

– Ez nagyon jó és hálás szerep, bár meg kellett küzdeni a hatvanoldalas szöveggel. Imádom Molnár ironikus, szellemes nyelvezetét. A látszólag könnyed vígjáték mögött azonban shakespeare-i mélységű dráma van. Humor és fájdalom kettőssége teszi nagyszerűvé az Üvegcipőt is. Előadás közben a nézőtér hullámzik a nevetéstől, de érezni a feszültséget is – tette hozzá a színésznő.

Az általa megformált fogadósnő egy ifjú boltosfiúba szerelmes, Adél mégis ki akarja őt lökni az életéből, mert úgy gondolja: kapcsolatuknak nincs jövője. Hozzámenne Sípos úrhoz, az idősödő műbútorasztaloshoz, akibe nem szerelmes ugyan, viszont ez a házasság társadalmi megbecsülést jelentene neki. Adél okosan akar dönteni, miközben az érzelmei teljesen mást diktálnak. Szív és a józan ész konfliktusát rengeteg humorral oldja fel Létay Dóra, ezzel is bizonyítva: méltó kezekbe került a Sztankay-díj.

S. ZS.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.