Következik a nyár legszínesebb tíz napja

2018. július 19., 14:54

Szerző:

Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend épületei minden nyáron tíz napra átalakulnak és az udvarok, templomok, közösségi terek megtelnek koncertekkel, színházzal, irodalommal, tánccal. Idén több mint 1500 program várja a látogatókat korosztálytól, érdeklődési körtől függetlenül mindenki számára kínálva olyan kulturális programot, amiben érdemes elmerülni. A hazai kedvencek mellett olyan nemzetközi előadók is fellépnek majd, mint az Asian Dub Foundation, a DePhazz, a Triggerfinger vagy Rebecca Ferguson.

 

Ízelítő a programból

 

Vigántpetenden a Cirque du Tókert helyszínen az új cirkusz és a tánc kapja a főszerepet, fellép a nemzetközi hírnevű Recirquel Újcirkusz Társulat, a Firebirds, valamint Duda Éva és Frenák Pál társulata is. Újdonságként megnyílik a Cinema Hungary Völgymozi is, ahol régi klasszikusokat és most futó mozifilmeket vetítenek majd a csillagos ég alatt. Vigántpetend lesz a Művészetek Völgye hivatalos kapuja, az ingyenes parkolóból a többi helyszínhez sűrűn induló Csigabusz viszi majd a részvevőket.

A fesztivál könnyűzenei nagyszínpadán a nemzetközi előadók mellett fellépnek a legnépszerűbb hazai sztárok is. Lesz könnyűzene, találkozhatunk rocklegendákkal és fiatal tehetségekkel, de az alternatív zenekarok is megmutathatják tudásukat.

A Fonó Budai Zeneház Udvar nép- és világzenei fellépői többek között a régóta várt Besh o Drom, a Gypo Cirkusz, a Panivalkova, a Cimbaliband, Palya Bea, a Véletlen trió (Lovasi András, Heidl György, Gábor Andor), a Parno Graszt, a Kerekes Band, a Barabás Lőrinc Quartet és a PASO is, akik 15 éves jubileumukat ünneplik majd a Völgyben. A Bethlen Téri Színház Párbeszéd koncertsorozata is itt valósul meg az NKA Halmos Béla program segítségével.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A dzsesszrajongókat várja a Harcsa Veronika Udvar, ahol a magyar és a külföldi jazz legjelesebb képviselői adnak randevút egymásnak.

Hobóra is számíthatnak rajongói. Taliándörögdi helyszínén előadóestekkel, beszélgetésekkel készül és az ősszel megjelenő lemezének egy-két dalát is bemutatja a közönségnek. Legjobb darabjait hozza el a Színház és Filmművészeti Egyetem, a Nemzeti Szín-Téren a Nemzeti Színház, a Kaposvári Színház, a Kárpátaljai Magyar Színház, a Színház Színpadon a Katona József Színház, a Manna Produkció, a Veszprémi Petőfi Színház, a Nézőművészeti Kft és sok más társulat előadásait mutatják be. A Momentán Társulat improvizációs színházzal szórakoztat, a Karaván Művészeti Alapítvány tehetségei a Mókuskertben alkotnak majd, de az irodalom szerelmesei is dúskálhatnak a programokban.

A kapolcsi kastélyban a Magyar Nemzeti Filmarchívum jóvoltából válogatott nagyfilmek, filmritkaságok kerülnek a vetítővászonra, de lesz premier előtti vetítés is. Kapolcs és Vigántpetend templomai megtelnek komolyzenével,hódolhatnak szenvedélyüknek a néphagyományok, a népzene és a néptánc szerelmesei.

Gyerekprogramokkal szinte minden udvar készül, a Diabelli Udvar pedig kifejezetten csak  a gyerekekre koncentrál.

A kis utcákat kézműves vásár tölti meg, az Éltető Völgyben kizárólag a helyi termelők termékei kaphatók. A helyi ízeket és vendégszeretetet idén még több Kék Abroszos vendégasztalnál élvezhetik a Völgylakók, a környék boraival a MOL Nagyon Balaton Borudvarban ismerkedhetnek.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.