Koncertek és irodalom a zsinagógákban

2017. szeptember 2. 07:55

Újra a zsinagógáké a főszerep szeptember 3. és 14. között: a Zsidó Kulturális Fesztiválon többek között akusztikus koncertek és irodalmi estek is lesznek. A fesztivál, amely mára Európa legnagyobb és legelismertebb zsidó kulturális programsorozatává nőtte ki magát, a zsidó és a magyar kultúra összefonódásáról szól. A korábban Zsidó Nyári Fesztiválnak nevezett rendezvény szervezői a nyitottságot, sokszínűséget, toleranciát, egymás elfogadását és a békés együttélést hirdető zsidóság arcát mutatják meg: azt vallják, a kultúrában úgy találhatunk egymásra, hogy közben megmaradhatunk saját magunknak.

A fesztiválon koncertet ad többek közt a Budapest Klezmer Band és a Budapest Bár a Dohány utcai zsinagógában, de fellép a Trio Midnight, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, illetve Koncz Zsuzsa is.
Izgalmas és látványos színházi produkciók lesznek a Goldmark Teremben, ahol színpadra állítják többek között Karinthy Ferenc egyik drámáját, Nóti Károly leghíresebb bohózatát, illetve a Somnakaj című cigány musicalt, amelyben közreműködik többek között Oláh Gergő, Falusi Mariann, Tintér Gabriella és Szirtes Edina Mókus is.

Köszöntőjében Heisler András Mazsihisz-­elnök az esemény honlapján ezt írja:
„Hogy mit kínálunk? A magyar zsidóság sokszínűségét, eredetiséget, humort, jókedvet, azaz hiteles, mély és emberi játékot, önfeledt szórakozást és katartikus pillanatokat – remélhetőleg minél többek számára. Az ezerarcú magyarországi zsidóság zenei és irodalmi kincsei által ismerjék meg azt a különleges kelet-európai zsidó szellemiséget, amely az ősi hagyományban gyökerezik ugyan, de minden percben kész az újításra.”

SZ. E.