Kitört a botrány a kaposvári színházban, egy színésznő zaklatással és visszaéléssel vádolja az igazgatót

július 14. 18:16 - szerző: Ágoston Zoltán

Érsek-Obádovics Mercédesz eltávolította az erről szóló nyilvános posztot a Facebookról. Akár Vidnyánszky Attiláig is vezethetnek a szálak.

Szexuális zaklatással, hatalommal való visszaéléssel és hitelrontással vádolja a kaposvári Csiky Gergely Színház egyik színésznője Fülöp Péter megbízott ügyvezető igazgatót – szellőztette meg a hvg.hu. A színésznő, Érsek-Obádovics Mercédesz a Facebookon tett közzé egy erről szóló posztot. Ebben az igazgatót nem említette név szerint, de azt írta:

„Nem jelentelek fel, bár megtehetném, munkahelyi zaklatásért, Facebook-üzenetek fotóival áraszthatnám el a netet, amikben azt írod, hogyan (….), feljelenthetnélek szerződésszegésért, hatalommal való visszaélésért, hitelrontásért, illetve mivel decemberben és februárban is szóban és írásban is biztosítottál arról, hogy sok munkám lesz nálatok, de márciusban kihúzattál mindenből arra hivatkozva, hogy konfliktus van köztünk.”

Érsek-Obádovics állítása szerint azután lehetetlenítették el a színházi munkáját, hogy visszautasította az igazgató közeledéséét, akivel nem akart alkalmi kapcsolatba lépni, és jelezte, hogy a kaposvári teátrum megszegi a szerződését is. Az igazgató pártok hatalmi játékszere, és nincs helye a szakmában, a posztja mindazonáltal eltűnt a Facebookról a hvg.hu cikkének a megjelenése után.

Az a posztból és a hozzászólásokból is egyértelműen kiderült, hogy a vádak célkeresztjében Fülöp áll. A hvg.hu el is érte az igazgatót, aki azt mondta, hogy semmi nem igaz abból, amit a színésznő állít. Ezekhez az állításokhoz nem is akart kommentárt fűzni, elárulta viszont, hogy Érsek-Obádovics egyedi, vagyis szerepekre szóló szerződéssel dolgozott a színházban, de ezek a darabok már lefutottak vagy egyszerűen nem tűzik műsorra őket, a posztja miatt pedig jogi lépéseket fog tenni a színésznő ellen.

Forrás: Csiky Gergely Színház Facebook-oldala

A Kapos-T portál egyébként nemrég írta meg, hogy az igazgató egyetemi végzettség hiányára hivatkozva megvált négy, hosszú idő óta a színházban játszó színésztől, hogy – hangzik a vád – felvegye a Vidnyányszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának a diákjait. A Kapos-T szerint Vidnyánszky presztízskérdést csinál abból, hogy az osztálya frissen végzett  színészei közül mindenkit szerződés várjon, a négy színész, Horváth Zita, Kovács Zsuzsa, Fábián Zsolt, Lecső Péter pedig ennek lett az áldozata. Egyiküknek állítólag próba közben súgták a fülébe, hogy ugorjon fel a felmondásáért a színház gazdasági irodájába. A négy színész az egyenlő bánásmódról szóló törvény megsértése miatt pert indított a Csiky Gergely Színház ellen.

Fülöp ennek kapcsán a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy pert indított a Kapos-T ellen a cikk miatt. A négy színésznek – mesélte – először közös megegyezést ajánlottak fel, de mivel ezt nem fogadták el, ezért bocsátották el őket. Az ügy még nincs lefutva – tette hozzá. Cikkében a Kapos-T egyébként felhívja a figyelmet, hogy a színházi törvény szerint a kiemelt státuszú színházakban a színészek 60 százalékának kell szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkeznie, és ez is csak 2018. január elseje után válik kötelező érvényűvé, tehát  a kaposvári színház nem hivatkozhatott volna az egyetemi diploma hiányára a négy színész elbocsátásakor.