Ismét itt a Gateway to Space a Millenárison

2017. július 5. 10:16

Június 1-jén nem csupán a világ legnagyobb utazó űrkiállítása, a Gateway to Space landolt a Millenárisban, de egy különleges 3D-s vetítési technikával és gyönyörű animációval illusztrált ökomusical is várja a nagyérdeműt a kiállítás alatt.

„Hatalmas közönségsiker övezte és több tízezren látták tavaly év elején az űrkutatás múltját, jelenét és jövőjét bemutató Gateway to Space kiállítást, azonban sokan jelezték, hogy lemaradtak róla” – meséli Illés Gabriella, a kiállítás hazai producere. Ezért döntöttek úgy, hogy hosszas tárgyalások után újra visszacsalogatják Magyarországra a ritkaságokat bemutató űrexpót.

Az 1865-ben megjelent Utazás a Holdba című regényben három férfi egy ágyúhoz hasonló szerkezetből kilőtt járművel szeretett volna eljutni a Holdra. Innen indul a fantasztikus űrkiállítás, s tart a Mars-expedícióig, közben pedig végigkíséri az űrkutatás legizgalmasabb állomásait. A kiállítás – többek között – megmutatja, hogyan tudnak létezni az űrhajósok a szélsőséges időjárási körülmények között. „Testközelből” is megismerhetjük, milyen volt a Szojuz űrhajó belseje, milyen a Nemzetközi Űrállomás, láthatjuk a holdkompot, az Apollo űrhajórendszernek azon részét, amely a kétfős legénységet az anyaűrhajóból a Hold felszínére és vissza juttatta, vagy az orosz MIR űrállomást, amely 1986-tól 1997-ig keringett a Föld körül.

A tavalyi kiállításhoz képest idén nagyobb teret kap az interaktív rész, ahol különböző szimulátorokon keresztül tesztelhetjük magunkat, hogy milyen pilóták lehetnénk. Speciális, úgynevezett zérógravitációs géppel kóstolhatunk bele az űrbéli létbe, továbbá kipróbálhatjuk, hogy milyen az űrben szerelni és milyen nehézségekkel kell megküzdeni. A Gateway to Space kiállítás részeként vadonatúj VR-élményekkel várják a látogatókat: itt próbálhatják ki az érdeklődők először a Dronestorm – Drónvihar nevű, a minden korosztály számára remek szórakozást nyújtó VR-játékot, ahol az űrállomás védelmezőivé válnak, és egymással együttműködve kell szembeszállniuk a gonosz drónok támadásaival. A Time Zombies / Space Station– Űrzombik játékot pedig inkább tinédzsereknek ajánlják; a feladat: túlélni a zombihordák rohamait.

A Gateway To Space űrkiállítás ezúttal egy lenyűgözően látványos zenei produkcióval is bővül. A történet szerint a közeli jövőben a Föld az emberi felelőtlenség miatt veszélybe kerül. A környezetszennyezés a természeti kincsek pazarlása végzetes következményekhez vezetett. A jövőben már nem lehet megoldani a problémát. Egyetlen megoldás lehetséges – az időutazás. Vissza kell menni a múltba, 2014-be, és ott kell megakadályozni, hogy a jövőben ne történjen meg az ökológiai katasztrófa. Az előadás különleges 3D-s vetítési technikával, gyönyörű animációkkal teszi kivételes élménnyé a zenés darabot. Érdemes újból és újból meghallgatni és megfontolni FutuRobi történeteit, amelyeknek üzenetük az, hogy a Földet unokáink számára is tisztán, élhető módon kell továbbadnunk. „Az előadásban alkalmazott CyberGuru szoftver-hardver rendszer háromdimenziós, virtuális karakterek valós idejű interaktív kommunikációját teszi lehetővé emberi irányítással – meséli Illés Gabriella producer, a kiállítást szervező Future Exhibitions Group vezetője. – A közönség azt tapasztalja majd, hogy egy háromdimenziós virtuális karakterrel folytathat interaktív kommunikációt, amely válaszol, érzelmeket fejez ki” – tette hozzá.

(Forrás: Híradó.hu)