Ingyen, szabadon nézhető mától 60 legendás magyar film

2017. december 22., 12:25

Szerző:

Az 1957-ben alapított, 2017. január 1-től a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum nagyszerű filmcsemegékkel zárja a jubileumi évet: mától január 12-ig 60 filmjét szabadon hozzáférhetővé teszi.

A válogatásba felújított klasszikusok mellett ritkán vagy soha nem látható különlegességek is bekerültek. Az összeállítás legrégebbi filmjei a Lumière testvérek által Budapesten készített ősfilmjei, a legújabbak a digitális restauráláshoz kapcsolódó idén készült werkfilmek és interjúk, amelyek a filmfelújítás 21. századi módszereibe és szakmai hátterébe engednek bepillantást.

A játékfilmek mellett a dokumentumfilmek is láthatók: háború előtti kultúrfilmek, a klipek őseinek számító zenés filmek, városfilmek és országimázs-filmek. 

Az archívum külön gyűjteményét képezik az amatőrfilmek, amelyek között akadnak játékfilmek is.

A filmek listája itt olvasható.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.