Így szerettek ők - májusban újra felolvasószínházi estek az Átriumban

2018. április 25., 14:55

Szerző:

Az Átrium október óta ad otthont a Réczei Tamás író-rendező által eredetileg Szegeden, a REÖK-ben létrehozott Így szerettek ők felolvasószínházi sorozatnak, májusban pedig a sorozat legnépszerűbb, teltházas előadásai újra műsorra kerülnek. 

A felolvasószínház sorozat első, Kosztolányi Dezsőről szóló részét októberben láthatta először az Átrium közönsége, akkor a jegyek másfél hét alatt fogytak el. A költő szerepében Gyabronka József látható, róla korábban Réczei úgy nyilatkozott, hogy "néhányan birtokolják azt a képességet, hogy papírral a kezükben is teljes színházi hatást képesek nyújtani. A Kosztolányit megidéző Gyabronka József mindenképpen közéjük tartozik. (...) Szeretem, ha az arcban van hasonlóság, de ami igazán számít, az a lelki típus. Gyabronka esetében például ugyanaz a fajta humora van, mint Kosztolányinak." 

József Attila szerepében az Átrium előadásainak egyik állandó szereplője, Fehér Balázs Benő remekel. József Attila öngyilkossága előtt találkozót beszélt meg Kozmutza Flórával, akiről nem tudta, hogy időközben megismerkedett Illyés Gyulával. Flóra le is ment Balatonszárszóra. Hogy milyen állapotban találta ott a költőt, ezt is megtudhatják a nézők ezen az estén.

Karinthy Frigyes szerepében Scherer Pétert láthatjuk újra, aki így mesélt az előadás egy részletéről: „a kedvenc részem a felolvasószínházi estből Karinthy és Kosztolányi beszélgetése Karinthy agytumoráról. Ez a tumor nagyon komoly dolog, érdemes komolyan venni, állapítja meg Karinthy. Mire Kosztolányi megjegyzi, hogy jóindulatú. Erre Karinthy azt mondja neki: »Dezsőkém, nekem az a tumor, amelyik jóindulatú, az nem is jelentkezik. Szerintem bele fogok halni, de nincs semmi baj, mert felkerülök a mennybe, és ott Jézus Krisztus azonnal átadja nekem a helyét. Feláll majd az Úr jobbjáról, és azt mondja, ez az ember még nálam is többet szenvedett, mert Böhm Aranka férje volt.«”

Ady Endre és Brüll Adél szerelme a magyar irodalom egyik legismertebb szerelmi története, az Átriumban a költő szerepében Kőszegi Ákos, Léda szerepében Herczeg Adrienn, Diósy Ödönében pedig Szatory Dávid látható. 

Májusban e négy estét láthatják újra az Átriumban, jegyek még mindegyik időpontra kaphatók. 

Így szerettek ők - felolvasószínházi sorozat Nyáry Krisztián könyvei alapján

május 7. 19:30 - Ady Endre

május 8. 19:30 - Kosztolányi Dezső

május 17. 19:30 - József Attila

május 29. 19:30 - Karithy Frigyes

Jegyvásárlás: atrium.jegy.hu

Magyartanárok számára a részvétel ingyenes, számukra regisztráció a jegy@atrium.hu címen lehetséges.

(X)

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.