Húszéves a bilbaói Guggenheim Múzeum | Netrix Media Systems

Húszéves a bilbaói Guggenheim Múzeum

2017. október 12. 19:18 - szerző: MTI

Az 1997. október 19-i hivatalos megnyitó óta eltelt két évtizedben több mint húszmillió látogató járt a Frank Gehry amerikai építész által tervezett épületben, amely mára Bilbao városának jelképévé vált.

Az intézményt a baszk város motorjának is tartják, amely bekapcsolta a világ kulturális vérkeringésébe, számtalan új lehetőséget megnyitva a fejlődésre.

Fotó: Wikimedia.org

A múzeum az évforduló alkalmából egész hónapban tartó ünneplésre készül: 975 000 ingyenes belépőt postáztak a környéken, a Vizcayai-öbölben élőknek, akik olyan művészek munkáit tekinthetik meg, mint David Hockney, Pierre Huyghe, Bill Viola, Georg Baselitz és Hen Jacobs.

Az eseménysorozat csúcspontjának azt a háromdimenziós fényvetítést tartják, amelyet a világhírű 59 Productions csapata tervezett. Nevükhöz fűződik egyebek mellett a 2012-es londoni olimpia megnyitójának audiovizuális show-műsora. Bilbaóban a múzeum titánborítású homlokzatára vetítik ki húszperces látványos fényalkotásukat, amelyhez külön komponált zenét Nick Powell. A látványosságot szombatig több alkalommal is bemutatják, a szervezők szerint összesen kétszázezer embernek lesz lehetősége ingyenesen megtekinteni.