HIV-pozitív vérrel és gyémántporral festette meg Diana hercegnő portréját egy művész

2018. július 20., 17:03

Szerző:

Óriási áttörés volt 1987-ben az, hogy Diana kezet fogott egy HIV-pozitív férfival a londoni Middlesex Kórházban. A hercegnőn nem volt kesztyű, ezzel is próbálta tudatosítani, hogy egy ilyen érintéssel nem terjed a vírus.

A kézfogás és az erről készült fotó fontos mérföldkő volt a HIV és az AIDS stigmája elleni harcban. Diana rövid élete végéig foglalkozott a betegséggel, 1991-ben például ezt mondta: „A HIV miatt nem veszélyes közel kerülni más emberekhez. Kezet lehet fogni velük, meg lehet ölelni őket."

Fotó: Twitter/Conor Colins

Ezt a hozzáállást próbálja meg népszerűsíteni provokatív alkotásával Conor Collins brit művész, aki HIV-pozitív vérrel és gyémántporral festette meg Diana portréját – írja a hvg.hu

Tegnap 16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.