Hét magyar egyetem a világ legjobbjai között

2017. december 7., 18:10

Szerző:

A Times Higher Education World University Rankings 2018 közzétette a világ legjobb egyetemeinek listáját – szúrta ki az Index. A pontozásnál több szempontot mértek, így a kutatások, idézettség számát, oktatók minősítését, saját bevételek mennyiségét. A világ egyetemei közül az alábbiak a dobogósak:

1. Oxfordi Egyetem

2. Cambridge-i Egyetem

3. California Institute of Technology

A Harvard a hatodik, a Princeton a hetedik helyen szerepel. A Yale-nek csak a tizenkettedik hely jutott, amin nem is csodálkozunk, hiszen Schmidt Máriától tudjuk, hogy Soros György többek között a Yale-re is pusztító hatással bír.

Magyarországról hét egyetem került fel a listára.

  • Semmelweis Egyetem (401–500.)
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem (601–800.)
  • Pécsi Tudományegyetem (601–800.)
  • Szegedi Tudományegyetem (601–800.)
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (801-1000.)
  • Budapesti Corvinus Egyetem (801–1000.)
  • Debreceni Egyetem (801–1000.)

A világ egyetemei között amúgy nem igazán lehet objektív sorrendet meghatározni, gyakorlatilag minden lista más és más szempontokat vesz figyelembe. Az viszont igaz, hogy szempontoktól függetlenül a lista első tíz-húsz helyén minden rangsorban ugyanazok az intézmények találhatók.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.