Fukusimai katasztrófa – Egy magyar szemtanú visszaemlékezése

március 10. 18:35

A fukusimai atomkatasztrófa hatodik évfordulója alkalmából különleges könyvet jelentet meg a főleg pszichológiai köteteiről ismert Oriold és Társa Kiadó. Maradni vagy menni címmel írta meg visszaemlékezéseit Popovics Péter közgazdász, energetikai szakember. Japánban tanult, tökéletesen beszéli a nyelvet, magyar feleségével egy Fukusimához közeli városban éltek. Kint született meg a kislányuk, aki két hónapos volt, amikor 2011. március 11-én súlyos földrengés rázta meg Japánt, majd cunami árasztotta el a településeket. A fukusimai atomreaktorok is megsérültek, nagy mennyiségű ra­­dio­­aktív szennyezés került a levegőbe és a talajvízbe. A sugárfertőzött zónából eva­­kuálták a lakosságot.
– Popovics Péter megrázó hitelességgel és részletességgel idézi fel a szörnyű napokat. Nagyon szerették Japánt, de a katasztrófa után úgy döntöttek, sürgősen el­­hagy­­ják az országot. Mindenüket otthagyták, és visszatértek Magyarországra – mondja Oriold Károly, a kiadó vezetője.

A szerző itthon kezdte kutatni az atombaleset okait. Memoárjában olyan dokumentumok is szerepelnek, amelyek eddig sehol nem jelentek meg. Az objektív tények és a szubjektív emlékképek együtt drámai hatá­­súak. Az írásban érzékelhető a trauma feldolgozásának vágya is. A szerző a kislányának ajánlotta a könyvet.

A kétnyelvű, japán–magyar könyv arra is fel akarja hívni a figyelmet, hogy mennyire veszélyesek az atomerőművek. Az ilyen reaktorokat Japánban már leállították, a világ fejlett országaiban mindenhol az alternatív energiaforrásokra állnak át. Magyarország azonban a paksi atomerőmű-bővítéssel fordított úton jár. Popovics Péter fukusimai memoárja ezért is fontos, elgondolkodtató olvasmány.

S. ZS.