Egy magyar alezredes különleges hobbija

2018. február 2., 06:45

Szerző:

Nemes Károly 44 éves hivatásos katona, alezredes. Különleges hobbija van: több mint tíz éve készít velencei álarcokat. Kézzel formázott, festett karneváli maszkjai színpompás alkotások. Az alezredesnek több kiállítása is volt már, a legközelebbi február 10-én nyílik a Szív utcai Ferdinánd Monarchia Cseh Sörházban. Nemes Károly a 168 Órának elmondta, meglepődnek, amikor megtudják, mivel tölti a szabadidejét.

– Sokan azt hiszik, hogy az álarckészítés, amelyhez tollakat, kristályokat is felhasználok, amolyan nőies tevékenység. Pedig a mai híres olasz álarckészítő mesterek többsége férfi. Ez egy nagyon régi szakma: a velencei karneválok hagyománya a reneszánsz idején alakult ki, és a festők céhén belül működtek a maszkmesterek céhei is.

Tévhit az is, hogy az álarcokat csak a karneváli mulatságokon viselték Velencében. A város már a középkorban kereskedelmi központ volt, rengeteg nemes és arisztokrata is megfordult ott, felkeresték a játéktermeket, bordélyokat is. Nem akarták, hogy felismerjék őket, s hogy inkognitójukat megőrizhessék, az utcán is álarcban, bő köpönyegben jártak. Ez annyira elterjedt, hogy külön rendelet szabályozta, melyek azok a helyek, például női intézmények, ahová tilos volt maszkban belépni. Az álarcviselést később, az 1700-as évek forradalmi időszakában betiltották, de a karneválozás kultusza fennmaradt.

– Én 2006-ban láttam először Velencében a karnevált, és lenyűgöztek az utcán vonuló emberek. Mivel az álarc drága volt, úgy döntöttem, megpróbálom magam megcsinálni. Az olasz mesterek féltve őrzik fortélyaik titkát, így ötéves kutatómunka után tudtam létrehozni az első saját darabomat.

Noha előfordult, hogy Nemes Károly megrendelésre dolgozott, alkotásait elsősorban a saját örömére és kiállításokra készíti.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.