Egy kiemelkedő hagyaték – Szalay Zoltán emlékkiállítása

2018. február 21., 07:19

Szerző:

Fotó: Teknős Miklós

Már egy éve nincs köztünk Szalay Zoltán Táncsics Mihály-díjas és Joseph Pulitzer-emlékdíjas fotóriporter, a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás szellemi atyja. Halálának évfordulóján, február 14-én nyílt meg az Örkény Könyvesbolt Cultiris Galériájában a tiszteletére rendezett emlékkiállítás. Harminc kinagyított fotográfiáját mutatják be, s a tárlat koncepciójára utal a cím is: Ismerős és ismeretlen képek. A fotós özvegye, László Ágnes újságíró, a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetője a 168 Órának elmondta: e képek 80 százalékát eddig még nem láthatta a közönség.

– Kincses Károly fotómuzeológust, Zoltán barátját és kollégáját kértem meg, hogy segítsen kiválogatni a tárlat anyagát. Szerettük volna Zoltán új, kevésbé ismert oldalát is bemutatni, de persze emblematikus képei is láthatók lesznek.

A fotográfus után hatalmas hagyaték maradt: filmek, negatívok, diák tízezrei. A képek Magyarország elmúlt évtizedeinek páratlan dokumentumai, köztük legnagyobb művészeink portréfotói is. Mivel a fotós váratlanul halt meg, nem rendelkezett arról, mi legyen műveinek a sorsa.

– Férjem korábban rengeteg papírképet adott át a Magyar Nemzeti Múzeumnak. Ám az idő múlik, és ha a fotók sehol nem jelennek meg, az alkotójukat elfelejthetik. Ezért szerződést kötöttem a Fortepannal, tízezer képkockát néznek át, s a beszkennelt munkák fölkerülnek a weboldalukra, ahonnan akár ingyen le is tölthetők. A kollekcióban találtak száz képkockát, amely 1963-ban az Ifjúsági Parkban készült. Erről az Indexen jelenik meg hamarosan egy válogatás – tette hozzá László Ágnes.

Az özvegy azért is küzd, hogy létrejöhessen egy olyan életmű-kiállítás és -album is, amely méltón őrizné meg a magyar fotográfia egyik legnagyobb alakjának munkásságát.

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.